Ook Wilhelmina Ziekenhuis Assen sluit deal met Interzorg over terugbrengen van medicijnresten in afvalwater

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Foto: Jaspar Moulijn

Minder medicijnresten in het afvalwater: dat is het doel van het convenant Netwerk Medicijnresten Noord-Nederland. Ook het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en Interzorg Noord-Nederland hebben deze ‘Green Deal’ dinsdag ondertekend.

Daarmee komt het aantal deelnemende partijen op 23.

Welke medicijnen hebben impact op flora en fauna?

Steeds meer ongewenste stoffen komen op een of andere wijze in het afvalwater terecht en maken de zuivering moeilijker en duurder. Medicijnresten zijn daar een voorbeeld van. Sommige medicijnresten kunnen een grote impact hebben op flora en fauna.

,,Denk bijvoorbeeld aan diclofenac, hormonen uit de anticonceptiepil en antibiotica. Voor al deze stoffen, schadelijk en minder schadelijk, geldt het voorzorgsprincipe: hoe minder, hoe beter”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Ook aandacht voor hoeveelheid medicijnengebruik

Als gevolg van de vergrijzing verwacht het WZA dat het medicijngebruik zal toenemen. ,,Gemiddeld heeft een 65-plusser bijna drie keer zo veel geneesmiddelen nodig als een andere Nederlander. Daarbij groeit het aantal 65-plussers in Noord-Nederland sterker dan het landelijk gemiddelde. Genoeg redenen voor de partijen om de handen ineen te slaan.”

In november 2019 hebben 18 partijen uit het Netwerk Medicijnresten Noord-Nederland afspraken gemaakt om meer inzicht te krijgen in de effecten van medicijnresten in het afvalwater. Daarnaast is er ook aandacht voor de hoeveelheid medicijnen die worden voorgeschreven.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu