Ook blauwalg aangetroffen in Grote Rietplas in Emmen

De Grote Rietplas in Emmen. Foto: DvhN

Een week nadat blauwalg in de Kleine Rietplas in Emmen werd aangetroffen is dit nu ook het geval in het water van de Grote Rietplas.

Provincie Drenthe en waterschap Vechtstromen adviseren zwemmers om niet het water in te gaan bij de locaties Parelstrand, Watersportstrand en Rietstrand.

Er is een dusdanige hoeveelheid blauwalgen gemeten dat er sprake is van een risico op irritaties aan de ogen en huid, hoofdpijn en maag- en darmklachten. De provincie heeft waarschuwingsborden geplaatst.

Ook de waarschuwing voor de Kleine Rietplas en zwemplas Bargerhoek in Nieuwe-Amsterdam blijft van kracht.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn niet seizoensgebonden en komen het hele jaar voor. Of blauwalgen tot bloei komen en problemen veroorzaken hangt van een aantal omstandigheden af. Zo speelt onder andere de watertemperatuur, de helderheid van het water en de hoeveelheid beschikbaar ‘voedsel’ een rol. Elke soort blauwalgen heeft de voorkeur voor haar eigen specifieke omstandigheden. Het is gedurende langere tijd warm en droog geweest. Daarnaast is de winter zacht geweest. Dit zou kunnen verklaren waarom blauwalgen op dit moment tot ontwikkeling komen. De situatie in de Rietplas is niet uitzonderlijk. Er zijn op dit moment meer zwemplassen in het land waar sprake is van waterkwaliteitsproblemen door blauwalgen.

Nieuws

Meest gelezen

menu