Ook doorzoekingen gedaan bij ouderlingen Jehovah's Getuigen in Assen en Hoogezand in onderzoek naar seksueel misbruik

Het hoofdkantoor van Jehova's Getuigen Nederland in Emmen. Foto: Jan Anninga.

In het onderzoek naar mogelijk seksueel misbruik door (ex-) leden van Jehovah’s Getuigen zijn ook doorzoekingen gedaan in woningen van twee ouderlingen in Assen en een ouderling in Hoogezand. Dat is vrijdag gezegd op een rechtszitting in de rechtbank in Zwolle.

Het landelijk hoofdkantoor van het geloofsgenootschap in Emmen en vier woningen van ouderlingen zijn in november 2018 in opdracht van het Openbaar Ministerie door de politie onderzocht in het kader van onderzoeken naar vermeend seksueel misbruik door (ex-) leden van Jehovah’s Getuigen.

Tot nu toe was niet duidelijk dat ook woningen van ouderlingen in Drenthe en Groningen zijn doorzocht.

Verdachte seksueel misbruik komt uit Noord-Nederland

Het ging om een onderzoek naar een lid van Jehovah’s Getuigen uit Noord-Nederland die verdacht wordt van seksueel misbruik. Het strafrechtelijk vooronderzoek kon, zo werd op de zitting gezegd, niet door het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland worden gedaan omdat de verdachte gelieerd is aan dat parket. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, heeft het OM Overijssel de zaak overgenomen. De woonplaats van de verdachte is niet genoemd.

Vrijdag is in de rechtbank in Zwolle een klaagschrift behandeld van het Jehovah-bestuur tegen de inbeslagname van pastorale gegevens bij die invallen. Volgens de advocaat van Jehovah’s Getuigen Nederland waren de doorzoekingen en de inbeslagnames onrechtmatig, omdat de ouderlingen zich als religieuze dienaren zouden kunnen beroepen op hun verschoningsrecht.

Uitzonderingen

Het Openbaar Ministerie is het daar grotendeels mee eens, maar vindt dat in zeer uitzonderlijke gevallen uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Als de rechtbank oordeelt dat bij de doorzoekingen het verschoningsrecht wel van toepassing is, waren deze onrechtmatig. Het mogelijke bewijs dat is verkregen kan dan niet worden gebruikt in een nog lopende strafzaak tegen een van seksueel misbruik verdacht ex-lid van Jehovah’s Getuigen.

De ouderlingen van wie woningen zijn doorzocht zijn zelf geen verdachten. De politie was op zoek naar verslagen van gesprekken die ouderlingen met mogelijke verdachten zouden hebben gevoerd over vermeend seksueel misbruik. De verdachte uit Noord-Nederland heeft volgens de officier van justitie wel verklaringen afgelegd, maar ontkent de beschuldiging van seksueel misbruik.

Verhoor verdachte afgeblazen in afwachting uitkomst klaagschrift

De verdachte zou enkele maanden geleden worden gehoord door de rechter-commissaris. Dat verhoor is afgeblazen, omdat de rechter-commissaris eerst de uitkomst van de rechtszaak over het klaagschrift en het beroep op verschoningsrecht wil afwachten. De rechtbank doet over een maand uitspraak. Dat is vrijdag 8 mei.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu