Ook in hoger beroep 12 jaar cel voor Enise B.

Enise B. voor de rechter in Assen. TEKENING ANNET ZUURVEEN

De 21-jarige Enise B., die samen met haar vriend Antonio Marcos van der P. in februari 2014 rovend door Nederland trok, is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. De rechtbank eiste in april vorig jaar dezelfde straf.

B. heeft bijna alle misdaden die haar worden verweten bekend. Alleen de vermeende poging tot doodslag op een vrouw in Meppel spreekt zij tegen. Het hof vindt dat de jonge vrouw uit Enschede wel medeplichtig is aan poging tot doodslag.

B. werd eerder door de rechtbank in Assen ook al tot een gevangenisstraf van twaalf jaar veroordeeld voor haar aandeel in de rooftocht. De aanklager heeft deze straf in hoger beroep gehandhaafd.

Klopjacht

De twee trokken vorig jaar februari met een spoor van geweld door het land. In Drenthe sloten ze een man uit Ruinen en een vrouw uit Meppel op in de kofferbak van hun auto's. Het stel kon na een klopjacht in Duitsland worden aangehouden.

Bekijk ook de interactieve reconstructie van de rooftocht van het stel.

Hoger beroep

Enise B. ging in hoger beroep tegen de veroordeling voor poging tot doodslag op de vrouw in Meppel. In Meppel braken de twee in bij een willekeurige woning. Tijdens de inbraak kwam de bewoonster van het huis thuis, waarna zij door het duo werd vastgebonden en mishandeld.

B. zou de vrouw met een pan op haar hoofd hebben geslagen, Van der P. stak de bewoonster driemaal bij haar lies toen zij weigerde haar pincode te geven. Van der P. kreeg eerder al zestien jaar cel. Hij is niet in hoger beroep gegaan.

Hectisch

,,Het is allemaal uit de hand gelopen”, verklaarde B. bij het gerechtshof in Leeuwarden. ,,Wie haar heeft gestoken, weet ik niet meer. Het was allemaal heel hectisch. Ik wilde bij Marcos blijven en uit handen van de politie. Dat was ons doel.”

Het hof heeft bepaald dat het stel de slachtoffers ruim 60.000 euro schadevergoeding moet betalen. De Meppelse krijgt 25.000 euro. De Staat schiet het geld aan de slachtoffers voor en probeert het daarna te verhalen bij de daders.

Podcast

Donderdag 2 april deed de rechtbank uitspraak over het ‘het gangsterduo' Marcos van der P. en Enise B. Verslaggever Robert Jan Speerstra volgde de rechtszaak vanaf het begin en beet zich erin vast. Hij schreef verscheidene primeurs voor deze krant over het liefdeskoppel en woonde ook de rechtszaak bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gangsterduo
menu