Ook in hoger beroep berisping voor verpleegkundige Assen

Foto archief DvhN

Een verpleegkundige van een consultatiebureau in Assen is ook in hoger beroep door de tuchtraad berispt. De medewerkster is op de vingers getikt, omdat zij zich richting een moeder onprofessioneel en onzorgvuldig heeft opgesteld.

In januari 2015 legde het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen de verpleegkundige al een berisping op. Dit oordeel is in hoger beroep bekrachtigd.

De verpleegkundige stuurde begin 2014 een anonieme melding over de moeder door naar de huisarts, zonder die op betrouwbaarheid te toetsen. Voordat de verpleegkundige contact zocht met de huisarts, werd de anonieme melding overlegd met een collega, een arts van het consultatiebureau. Die arts had de verpleegkundige van deze doormelding moeten afhouden, maar stimuleerde haar juist om de huisarts van de moeder te bellen.

Berisping wordt waarschuwing
De arts kreeg hiervoor destijds van het regionaal tuchtcollege in Groningen eveneens een berisping opgelegd. Het centraal tuchtcollege vond deze maatregel voor de arts te zwaar aangezet, aangezien de rol van de arts beduidend kleiner is geweest. De berisping werd omgezet in een waarschuwing.

Privacy aangetast
De Assense kreeg in december 2013 een kerngezonde dochter. Drie maanden later kwam bij het consultatiebureau de anonieme melding binnen dat de moeder aan een postnatale depressie zou lijden en een gevaar was voor haar kind. Het bureau nam de klacht klakkeloos aan en schakelde de huisarts in. De huisarts was niet aanwezig. De verpleegkundige besloot daarop om de assistente volledig over de situatie te informeren. Daarbij werd gemeld dat de klacht niet spoedeisend was en de huisarts geen contact met de moeder hoefde op te nemen. De privacy van de moeder is hierdoor aangetast.

Buurvrouw
De huisarts belde toch de moeder. De vrouw zei niet te kampen met een postnatale depressie. Dat was nooit vastgesteld en er waren verder geen aanwijzingen. De vrouw heeft in de gezondheidszorg een verantwoordelijke baan en ging direct na haar verlof weer aan het werk. Zoiets zou met een depressie niet mogelijk zijn. Het consultatiebureau heeft niet alleen verzuimd om met de moeder in gesprek te gaan, maar heeft ook de anonieme melding zonder enige toetsing klakkeloos aangenomen. De moeder had al gauw achterhaald dat de melding van een buurvrouw afkomstig was die zelf leed aan een postnatale depressie.

Nieuws

Meest gelezen

menu