Van Zuidlaardermarkt blijft niets over: ook de kermis afgelast wegens corona

Zuidlaren in betere tijden: burgemeester Marcel Thijsen opent de kermis. Foto Jaspar Moulijn

Ook de traditionele kermis bij de Zuidlaardermarkt komt te vervallen. Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo heeft besloten dat het evenement niet door kan gaan.

Voor de zomer besloot de gemeente Tynaarlo al dat de Zuidlaardermarkt op de derde dinsdag van oktober niet door kon gaan. De gemeente zou nog nader bekijken of er nog wel een kermis zou kunnen komen. Volgens Thijsen past die niet in de geest van de coronamaatregelen die het kabinet maandag heeft afgekondigd. De kermis zou tijdens de herfstvakantie (10-18 oktober) worden gehouden, de week voorafgaand aan de derde dinsdag op 20 oktober.

Risico voor gezondheid te groot

„Technisch zouden we misschien nog wel een kermis kunnen houden. Maar ik vind het risico voor de gezondheid van de inwoners te groot”, zegt Thijsen. „Bovendien kun je je afvragen of zo’n kermis er door alle maatregelen gezelliger op wordt.”

Thijsen wijst op de andere coronamaatregelen, zoals geen publiek bij sportwedstrijden en de vroege horecasluiting. Daarin past geen kermis, stelt hij.

De burgemeester constateert ook dat exploitanten van spectaculaire kermisattracties momenteel de voorkeur geven aan grotere kermissen, omdat ze daar twee weken kunnen staan. Daardoor zat een aansprekende kermis in Zuidlaren er volgens hem toch al niet in.

Voor exploitanten is dit een hele strop

Voorzitter Atze Lubach-Koers van de Bond van Kermisexploitainten (Bovak) reageert teleurgesteld, maar toont ook begrip. „Marcel heeft mij direct gebeld nadat de Zuidlaardermarkt was afgelast. Ik wil dat die kermis doorgaat, zei hij, en hij heeft er alles aan gedaan. Nu heeft hij mij weer gebeld, dat doen niet alle burgemeesters als ze een kermis afgelasten... Het is heel zuur voor de exploitanten die de kermis in Zuidlaren trouw bezoeken. Maar er is ook de pech dat inderdaad andere exploitanten hebben gekozen voor grotere kermissen. En ik snap wel dat je met de huidige maatregelen geen kermis kunt vieren. Het moet niet te gezellig worden, dat is de rare boodschap.”

Lubach wijst er op dat het een heel slecht jaar is voor de kermisexploitanten. „Slechts een kwart van de geplande kermissen in het hoogseizoen gaat door.”

Thijsen besluit: „Ik snap dat dit heel zuur is voor de kermisexploitanten en de ondernemers die er de afgelopen periode alles aan hebben gedaan om toch nog een gezellig feest in Zuidlaren te houden. Maar alles bij elkaar opgeteld is het dit jaar gewoon niet verstandig om een kermis te organiseren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu