Last van droge huid door al dat handen wassen? Met deze tips van dermatoloog Annemieke Fongers kun je dat voorkomen

Nederland wast in de coronacrisis massaal zijn handen. Vervelend gevolg: een droge huid. Smeren is het devies, betoogt dermatoloog Annemieke Fongers van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Je huid bevat van nature een laagje vet. ,,Net als bij het afwassen van een vette koekenpan, verwijdert het zeep het vettige laagje van de huid van je handen. Als dat beschermende laagje mist, kunnen water en andere stoffen de huid binnendringen. Dat zorgt voor droge handen, irritatie en uiteindelijk voor eczeem’’, zegt Fongers.

De dermatoloog benadrukt het belang van dat vetlaagje. ,,Bij een verstoorde huidbarrière loop je ook meer kans op infecties door andere schimmels en bacteriën.’’

Om verdere verspreiding van het coronavirus te verminderen, vraagt het RIVM Nederlanders vaker de handen te wassen. Bijvoorbeeld ook voor en na een supermarktbezoek. Het advies luidt: was je handen met vloeibare zeep uit een pompje en droog ze vervolgens goed af met een schone, droge doek.

Handen insmeren moet routine worden

Fongers adviseert de handen vervolgens in te smeren met zalf of een vettige crème. Dat laatste is het meest geschikt om overdag te gebruiken. ,,Een crème bevat meer water. Omdat water verdampt, heb je het gevoel dat die sneller intrekt.’’

Je handen insmeren moet samen met wassen routine worden. ,,Leg bijvoorbeeld een tube met handcrème bij de kraan’’, aldus Fongers.

Zalf bevat olie, waardoor je handen langer vet blijven. ,,Daarom is zalf bij uitstek geschikt om ’s avonds te gebruiken, voordat je gaat slapen. Dan merk je niet dat je handen vet blijven’’, zegt Fongers.

Zalf met ureum

Heb je klachten en schaf je een product aan? Ga dan voor een crème of zalf met ureum. Dat is zonder recept te koop bij de apotheek en drogist. Ureum bevordert de opname van water door de huid, waardoor schilfers sneller verdwijnen.

Soms werkt regelmatig insmeren niet. Is je huid ook daarna rood en jeukt het flink? Dan is er mogelijk sprake van eczeem. Zoek dan telefonisch contact met de huisarts. Die kan ervoor kiezen om een recept met een hormooncrème voor te schrijven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Aanrader van de redactie
Video
menu