Ook maandag verraderlijk glad

Flikkerende lampen door 'lijndansen' ANP

Het KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwen dat de wegen in Drenthe en Groningen ook maandag verraderlijk glad kunnen zijn door sneeuw en ijzel.

Het KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwen dat de wegen in Drenthe en Groningen ook maandag verraderlijk glad kunnen zijn door sneeuw en ijzel.

Spekglad
Door het winterweer raakten zondag 27 auto's van de weg. IJzel veroorzaakte ook stroomstoringen in het Noorden. Voor Groningen en delen van Drenthe geldt in de ochtend een zogenaamde ‘code geel'. Verkeersdeelnemers moeten rekening houden met spekgladde wegen doordat natte sneeuw opvriest. Het KNMI voorspelt in de ochtend kans op ijzel. Ook maandagmiddag en -avond is er kans op gladheid.

Zondag waren sommige wegen in delen van Drenthe en vooral Groningen spiegelglad. In Groningen raakten 26 auto's van de weg door de plotselinge gladheid. In Drenthe ging het om een ongeval. Gewonden vielen er niet.

Volgens Rijkswaterstaat was er – doordat het om een zondag ging – relatief weinig verkeer bij de weg. Rijkswaterstaat Noord-Nederland strooide gisteren de hele dag zout in de drie noordelijke provincies. Volgens Thijs Nouwens van Rijkswaterstaat is er 400.000 kilo gestrooid tijdens zestig ritten in het Noorden. Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers ook vandaag voor gladheid. ,,We adviseren mensen de verkeersinfo goed in de gaten te houden en tijdens het rijden de snelheid te matigen.''

Code oranje
Het KNMI gaf zondagochtend code oranje, de een-na-hoogste weerswaarschuwing, af vanwege het koude weer en gladheid voor het hele Noorden. Door de lage temperatuur en regen ontstond er ijzel op de wegen. Met name de N33, de A7 tussen Zuidbroek en Bad Nieuweschans en de A28 waren spiegelglad. Vooral in Oost-Groningen was het oppassen geblazen. ,,De meeste ongevallen gebeurden in de buurt van Zuidbroek, Scheemda en Winschoten'', aldus een woordvoerder van politie Noord-Nederland. Op de A7 gleden in totaal 14 auto's van de weg.

Rijkswaterstaat deed een oproep uiterst rustig te rijden op de A7 en de A28 tussen Assen en Groningen. De wegbeheerder plaatste digitale waarschuwingsborden om automobilisten te manen de snelheid te verminderen. De politie adviseerde zelfs andere routes te nemen als dat mogelijk was.

Dansende lijnen
Meerdere huishoudens in het Noorden hadden gisteren last van knipperende lampen en haperende tv's. Dit werd veroorzaakt door zogeheten 'dansende lijnen'. Door ijzel op de kabels en de harde wind bewogen elektriciteitskabels tussen de masten flink heen en weer. Dit zorgde voor stroomdipjes. Volgens netbeheerder Tennet werd gisteravond de situatie goed in de gaten gehouden. Het treinverkeer van en naar Groningen viel door de stroomdipjes ook een tijd uit, met extra reistijd tot gevolg.

Nieuws

Meest gelezen

menu