Ook nieuw plan Barger-Oosterveld stuit op weerstand

Büter in Barger-Oosterveld. Foto Google Street View

Het bedrijf Büter in Barger-Oosterveld kan voorlopig niet uitbreiden. Ook het aangepaste plan stuit op verzet. Eén buurtbewoner is naar de Raad van State gestapt om de huidige plannen te blokkeren.

Het bedrijf Büter in Barger-Oosterveld kan voorlopig niet uitbreiden. Ook het aangepaste plan stuit op verzet. Eén buurtbewoner is naar de Raad van State gestapt om de huidige plannen te blokkeren.

Büter produceert aan de Pioniersweg hydraulische systemen en wil de vleugels uitslaan. Er is meer ruimte nodig voor productie, opslag en parkeren. De gemeente Emmen werkt daar graag aan mee. De beoogde uitbreiding levert zo'n zestig extra arbeidsplaatsen op.

Minder enthousiasme
In de omgeving was het enthousiasme minder groot. Bij een deel van de buurt heerste vooral angst voor extra geluidsoverlast. Er kwamen zeven bezwaarschriften binnen. Volgens de gemeente is er daarna alles aan gedaan om plannen te maken waar zowel Büter als de buurtbewoners mee uit de voeten kunnen.

Het gewijzigde voorstel gaat onder meer uit van de plaatsing van een geluidsscherm van 3 meter hoog aan de oost- en zuidkant van het gebied. Daarvoor, aan de kant van de huizen, wordt gras gezaaid en een bomenrij gepland. Ook wordt het verboden om op een bepaald deel van het bedrijfsperceel spullen in de buitenlucht op te slaan. Voor die opslag wordt een speciale loods gebouwd.

Eén beroepsschrift
In oktober werd het aangepaste plan vastgesteld. Volgens woordvoerster Alieke Wijnholds van de gemeente heeft nadien één buurtbewoner tegen het nieuwe plan een beroepsschrift ingediend bij de Raad van State. Betrokkene vindt dat de uitbreiding te dicht bij de bebouwing komt en vreest geluidshinder. Ook is er een zogeheten voorlopige voorziening aangevraagd. ,,Dit kan betekenen dat het bestemmingsplan tijdelijk wordt ‘bevroren' en Büter ook niet op eigen risico alvast kan gaan bouwen'', verduidelijkt Wijnholds. Wanneer de Raad van State zich over de kwestie uitspreekt, is volgens Wijnholds onbekend.

De situatie kan ook gevolgen hebben voor de voetbalclub SVBO. Een deel van de grond die Büter nodig heeft, ligt op het sportpark van deze club. Afgesproken is dat SVBO van vijf naar drie velden gaat en dat twee van de overgebleven velden worden bedekt met kunstgras. De zomerstop is bij uitstek de periode om dit te doen. De club ging er eerder van uit dat dit werk al in de zomer van 2015 zou gebeuren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu