'Oorlog in Oekraïne toont hoe kwetsbaar vrijheid is'. Emmen herdenkt bevrijding bij Pools monument in Noordbarge

Bij het Poolse monument werden kransen en bloemen gelegd. Foto: Jan Anninga

,,De beelden uit Oekraïne emotioneren me. Het horen beelden uit het verleden te zijn. Niet van vandaag, niet van zo dichtbij. De oorlog in Oekraïne toont hoe kwetsbaar vrijheid is.’’

Dat zei de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout zondagmiddag bij de herdenking van de bevrijding van Emmen, die op 10 april 1945 begon in Noordbarge.

Bij het Poolse monument in Noordbarge werden kransen gelegd, droegen leerlingen van de Meester Vegterschool eigen gedichten voor en las de Poolse pastoor Józef Okonek de namen voor van de tien Poolse soldaten die in en om Emmen het leven lieten. Na de minuut stilte speelde Laus Deo het Nederlandse en Poolse volkslied.


Zeventien gebouwen in vlammen op in Noordbarge

Voor de bevrijding in Noordbarge moest de 1e Poolse Pantserdivisie flink strijd leveren. Zeventien boerderijen, woningen en schuren gingen in vlammen op.

Tot drie jaar geleden waren Poolse oorlogsveteranen nog aanwezig bij de herdenking. ,,We konden hen toen nog persoonlijk bedanken’’, zei Oosterhout.

Voorzitter Jacob Zuur van de Stichting Bevrijding Emmen haalde aan dat de Poolse soldaten na de bevrijding allerminst konden rekenen op een warm welkom thuis, omdat hun land inmiddels onder Russische invloed stond. Een deel van hen kon zelfs niet meer terug naar Polen.

Nieuws

menu