'Oorlog is ongelooflijk dichtbij.' Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma spreekt veteranen bij monument in Assen toe

Veteraan Mustar Effendi laat enkele duiven los bij de kranslegging bij het veteranenmonument in Assen. Foto: Geert Job Sevink

Drentse veteranen zijn zaterdag in Assen geëerd met bloemlegging. De oorlog in Oekraïne speelde een grote rol bij dit huldebetoon.

Een handjevol veteranen en bestuurders stond zaterdag rond het Monument van de Drentse veteranen bij het provinciehuis in Assen om bloemen te leggen als huldebetoon aan het werk van de veteranen. De bevrijding van Assen in de Tweede Wereldoorlog was 77 jaar geleden rond deze datum een feit.

De normale viering van veteranendag durfde het stichtingsbestuur van Drentse veteranen in de coronanasleep nog niet aan. Traditioneel zouden er dan zo’n vijfhonderd veelal oudere deelnemers in zalen van congrescentrum De Bonte Wever in Assen dicht bij elkaar aan een rijsttafel komen zitten.

Tegen de achtergrond van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, kreeg het leggen van de bloemen zaterdag een extra lading. Voor de eerste keer in weken, wapperde op het provinciehuis niet de Oekraïense vlag, maar de rood-wit gestreepte veteranenvlag, met een ‘V’ in het midden. Niettemin speelde juist Oekraïne in de herdenking een grote rol.

‘Vrede is niet vanzelfsprekend’

Zo sprak commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, over haar bezoek eerder deze week aan een opvang voor Oekraïners in Beilen. „Dat komt enorm binnen”, zei Klijnsma. „De mensen waren veel liever thuisgebleven. Ze hebben duizend kilometer gereisd en worden hier gelukkig warm verwelkomd door allemaal lieverds. Maar oorlog is ongelooflijk dichtbij. Het klinkt als een dooddoener, maar vrede is niet vanzelfsprekend. Écht niet.” Ze prees daarom het werk van de veteranen.

Veteraan Mustar Effendi liet een handvol duiven – symbool voor vrijheid – los op de plek waar de bloemen werden gelegd. De eerste duif die weg mocht vliegen hield de oud-militair eventjes in de handen vast, waarna hij riep: ,,Voor Oekraïne!”

,,Dit betekent voor mij verlossing. Ik kan dingen loslaten”, legt Effendi even later uit. „Je wordt dagelijks geconfronteerd met smerigheden. Dat is niet leuk.”

Kazerne Assen en veteranenbos

In haar toesprak benadrukte Klijnsma ook het belang van behoud van de Johan Willem Friso Kazerne in Assen, die Defensie mogelijk zal sluiten. „Die hóórt bij ons”, aldus Kleinsma. Tegen de huidige achtergrond van oorlog, vindt ze dat kazernes in heel Nederland overeind moeten blijven.

Tot slot noemde de commissaris van de Koning de voorgenomen aanleg van een Veteranenbos, een besluit dat de provincie deze week naar buiten bracht. „We willen graag dat men ergens in Drenthe door het hele jaar heen een plek hebben waar mensen kunnen samenkomen, herdenken en gedenken.”

Dat de herinnering aan hun missies voor de veteranen nog elke dag een rol speelt, blijkt ook uit de tekst op het onlangs gerestaureerde monument bij het provinciehuis. Het is een strofe uit een gedicht van Assenaar John van Beek: wat blijft is / de aangrijpende herinnering / aan al dat ik heb gedaan.


Nieuws

menu