Oorlogsherinneringen ophalen in Roden

Kamp Westerbork in de periode tussen 1939 en 1945. Foto: Archief DvhN.

Jantje Bonthond (75) uit Scheemda is een kind van ouders die beiden lid waren van de NSB. Ze overleefde de oorlog, maar tot op de dag van vandaag wordt ze geconfronteerd met het oorlogsverleden van haar ouders. Haar verhaal is onderdeel van het project ‘De oorlog na 70 jaar’ van Herinneringscentrum Westerbork.

Concentratiekamp Theresiënstadt

In de Pompstee in Roden wordt maandag 11 april stilgestaan bij de oorlogsgeschiedenis van Roden. Gemma Groot Koerkamp van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork interviewt Jantje Bont over het NSB-verleden van haar ouders. Heel haar leven wordt ze ermee gepest.

Verder vertelt Maurits Valk (76) uit Roden hoe hij in 1944 via kamp Westerbork werd gedeporteerd naar het concentratiekamp Theresiënstadt in Tsjechië. In 1945 wordt Theresiënstadt door de Russen bevrijd. Wanneer het Joodse gezin terugkeert naar Nederland, ontdekken ze dat er andere mensen in hun huis wonen en dat al hun spullen weg zijn.

Theater

Naast de interviews worden delen van het theaterstuk Verloren opgevoerd en speelt Yvonne van den Berg een fragment uit haar voorstelling De viool van mijn moeder.

De oorlog na 70 jaar ’ is een project van het Herinneringscentrum. In samenwerking met historische verenigingen in Drenthe, Groningen en Friesland wordt de oorlogsgeschiedenis uit de regio besproken.

Nieuws

Meest gelezen

menu