Oostenrijker (69) weerspreekt dat hij is gegijzeld en mishandeld door de verdachten in de zaak Ruinerwold. Dat laat advocaat Yehudi Moszkowicz weten

Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. en boerderijhuurder Josef B. hebben een ex-zakenpartner (69) uit Oostenrijk niet mishandeld en gegijzeld. Dat staat in verklaringen van het vermeende slachtoffer.

De boerderij in Ruinerwold en vader Gerrit Jan van D.

De boerderij in Ruinerwold en vader Gerrit Jan van D.

Volgens Yehudi Moszkowicz, de advocaat van B., weerspreekt de Oostenrijker de beschuldigingen van het OM in zijn verklaringen aan de politie in Oostenrijk die onlangs zijn vrijgegeven.

Huurder en klusjesman B. (59) is zelf ook van Oostenrijkse komaf. Hij werd in oktober aangehouden bij de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. Ook Van D. is opgepakt. Maandag is de tweede zogeheten pro-formazitting in de strafzaak. Vader Van D. (67) wordt onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van al zijn negen kinderen. Dat zou gebeurd zijn in Hasselt, Staphorst, Meppel en Ruinerwold. B. is volgens het Openbaar Ministerie (OM) medeplichtig.

Opgehangen

Het OM beschuldigt de twee mannen ook van witwassen van bijna 100.000 euro en van gijzeling van de inmiddels 69-jarige Oostenrijker. Ze zouden hem dagenlang aan handen en voeten hebben opgehangen. Ook zou de Oostenrijker zijn geschopt en geslagen en wekenlang in een hok opgesloten zijn, omdat er een slechte geest in hem zat. Dat gebeurde volgens het OM in 2009 in Meppel, vrij kort voordat Van D. met zijn jongste kinderen naar de boerderij vertrok.

,,Inmiddels zijn ook de verklaringen die de man zelf in Oostenrijk heeft afgelegd vrijgegeven door OM. Hij weerspreekt dat dit alles is gebeurd”, aldus Moszkowicz. Ook zijn zoon is gehoord door de Oostenrijkse politie. ,,Hun verklaringen zijn zeer ontlastend voor mijn cliënt, ook over het witwassen.”

97.000 euro contant geld

Toen de politie de boerderij binnenviel, werd 97.000 euro contant geld gevonden. Volgens het OM is het van illegale praktijken afkomstig. ,,Dat wordt ontkracht door de verklaringen van de Oostenrijkse mannen. Het geld is legaal verdiend met het maken en verkopen van meubels in Oostenrijk. Het is daarna door hen overgemaakt op een Nederlandse rekening en hier door mijn cliënt gepind”

De zes jongste kinderen, die in de boerderij in Ruinerwold zaten, zijn na hun geboorte nooit ingeschreven bij de burgerlijke stand. Dat is na hun ontdekking alsnog gebeurd. ,,Het OM heeft inmiddels informatie aangeleverd over hoe de kinderen nu in de gemeentelijke basisadministratie ingeschreven staan”, zegt Moszkowicz. ,,Ze blijken deels andere namen te hebben gekozen dan die in de tenlastelegging staan. Maar mijn cliënt zit wel vast op basis van deze tenlastelegging. Dat kan dus niet.”

De advocaat betoogde al eerder dat Josef B. moest worden vrijgesproken van vrijheidsberoving van deze kinderen, omdat zij juridisch gezien op dat moment niet bestonden.

Advocaat wil dat boerderijhuurder wordt vrijgelaten

De advocaat gaat de rechtbank maandag vragen om B. vrij te laten. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. De rechtbank heeft besloten dat de twee verdachten voor psychologisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum moeten. Vader Van D. wordt daarnaast ook neurologisch onderzocht, omdat hij vanwege een hersenbloeding niet meer kan praten. Onderzoek moet uitwijzen of Van D. verhoord kan worden en of hij in staat is om een strafzaak te ondergaan.

De kinderen van Van D. zijn inmiddels volwassenen. Vijf van de jongste kinderen staan nog steeds achter hun vader. De vier anderen hebben wel belastende verklaringen afgelegd over misbruik en mishandelingen door Van D. Hij leefde vanaf eind jaren tachtig volgens een zelf gecreëerd evangelie. Medeverdachte B. is een van zijn weinige volgelingen.

Geen verdachten, advocaten en publiek in rechtszaal vanwege corona

Vanwege de coronacrisis zijn maandag alleen de rechters en de officieren van justitie in de rechtszaal. De advocaten van de verdachten staan via een videoverbinding in contact met de rechtbank in Assen. Een aantal journalisten kan de zaak via Skype volgen. Het OM wil voor de zitting niet reageren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
menu