Op de vlucht voor ballengooiende bavianen op het Asser Koopmansplein

De vloer, fanatieke medespelers en ballengooiende bavianen: het zijn de grootste vijanden van deelnemers aan Apenkooi XL op het Asser Koopmansplein zaterdag.

Voor de deelnemerstent staat een rij die alleen maar langer lijkt te worden. Honderden kinderen voelen er wel wat voor: zo’n gratis potje apenkooi op de zaterdagmiddag.

Nostalgie

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar hier en daar loopt ook een ouder(e). Tijdens de editie van vorige week in Groningen deed ook iemand van 79 mee. Omdat de organisator, zorgverzekeraar De Friesland, met succes een beroep doet op nostalgische gevoelens, krijgt ook uw verslaggever wel zin in zo’n potje apenkooi XL.

XL is ook meteen apenkooi 2.0. Ja, er zijn kasten, banken, matten, ringen en touwen. Maar punten scoren doe je met een plaatje dat om je nek hangt. Het doel: zoveel mogelijk bananen verzamelen én inleveren, zo legt de enthousiaste instructrice uit. Dat levert punten op. Het publiek kan de stand volgen op een groot scherm.

Páts! Af

De kinderen lijken de uitleg meteen te begrijpen. Er wordt afgeteld en ze sprinten er vandoor. Ik heb er weinig van meegekregen en kijk onwennig om me heen. Dan zie ik een bananenplaatje. Daar moet ik naartoe! Eén forse stap, ik struikel en de GoPro vliegt van mijn hoofd.

Met een beetje hulp ben ik snel weer in de baan. Pats! Een bal van zo’n ballengooiende baviaan op mijn kop. Af! Ik snel terug naar de mat en zucht. Oh ja, zo voelde apenkooien vroeger ook. Wat nou jeugdsentiment: dit schiet niet op. Tijd voor een nieuwe tactiek: de kinderen volgen. Zij weten de bananen een stuk beter te vinden.

‘Veel leuker dan gewone gymles’

Vloer vermijden, bank op, kast af: ah, daar is er weer één! Dit gaat een stuk beter. Enthousiast worden de hoogste scores van de deelnemers omgeroepen. Dan zitten de vier minuten erop. De hoogste score? 60. Ik? 2. De 7-jarige Sophie uit Assen kijkt me meewarig aan als ik mijn score vertel. ,,Het ging bij mij heel goed. Ik was twaalfste! Je moet eerst kijken waar ze allemaal zijn en dan bij de gemakkelijkste beginnen.” Oh ja.

Plaatsgenoot Samuel (11) is de winnaar van een volgende ronde. Maar liefst 38 bananen wist hij te verzamelen. Zijn tactiek? ,,Gewoon bij de dichtstbijzijnde beginnen en dan steeds hetzelfde rondje maken. Als je klaar bent met het rondje, begin je weer opnieuw.” Slim. Moeilijk vond hij het niet. ,,Ik ben geen één keer geraakt. Het is gewoon heel leuk. Ook veel leuker dan een gewone gymles.”

Hoogste opkomst

Rob Propsma van De Friesland slaat het tafereel tevreden gade. ,,Vorige week hadden we de hoogste opkomst tot nu toe, toen deden 750 mensen mee. Maar hier gaan we nu richting de duizend.” Om iedereen mee te kunnen laten doen, is de speeltijd verkort van vijf naar vier minuten.

De zorgverzekeraar wil met het evenement laten zien dat bewegen leuk is. ,,Dit lokt uit om mee te doen. Natuurlijk moeten we meer doen om mensen aan het bewegen te krijgen. Maar dit is een groot succes. Dus wie weet, doen we het volgend jaar weer.”

Nieuws

Meest gelezen

menu