Op het nippertje ontsnapt aan nog een grotere ramp. 40 jaar geleden crashten twee straaljagers bij Noordscheschut

Het is deze maand precies 40 jaar geleden dat twee F-16 straaljagers van de Vliegbasis Leeuwarden neerstortten vlakbij Noordscheschut, met voor de beide betrokken vliegers fatale gevolgen. Als door een wonder vielen er verder geen doden en bleef het bij materiële schade.

Als een platte steen over het water, stuitert de J-224 weer hoog de lucht in, daarbij een enorme staart van vuur achter zich aantrekkend.

Als een platte steen over het water, stuitert de J-224 weer hoog de lucht in, daarbij een enorme staart van vuur achter zich aantrekkend. Fotomontage Gerrit Boxem

Het ongeluk maakte enorm veel indruk op de inwoners van Hoogeveen en de omliggende dorpen. Vooral de gedachte dat men op het nippertje was ontsnapt aan een nog veel grotere ramp, zorgde ervoor dat het F-16 ongeval nog wekenlang het gesprek van de dag bleef. Als de straaljagers enkele seconden later zouden zijn neergestort, waren ze namelijk midden in het dorp Noordscheschut terechtgekomen.

Het is dinsdagavond 26 april 1983, acht uur. Op de vliegbasis Leeuwarden starten diverse F-16’s voor het wekelijkse avondvliegen. Twee toestellen die op deze avond een gezamenlijke onderscheppingsoefening boven Noord-Nederland zullen uitvoeren zijn de J-227, met als vlieger de ervaren kapitein-vlieger Han Huisman (32 jaar) en de J-224, bemand door de tweede luitenant-vlieger Bob van Winkel (23 jaar). Na de start vliegen beide F-16’s naar Zuid-Drenthe waar ze een onderscheppingsoefening zullen gaan houden. Om de beurt spelen de straaljagers daarbij de rol van de vijandelijke indringer die onderschept moet worden.

Onderscheppingsoefening

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's