Op stap met kinderen voor een minivakantie in Drenthe. 'Heel fijn om de Hondsrug spelend te beleven' | reisreportage

Daar staat hij! In zijn volle – oude – glorie. Chillum heet de rode Mercedes buscamper 207D uit 1987. Hij is er klaar voor; een minivakantie op de Drentse Hondsrug, het langgerekte gebied van zandruggen en stroomdalen tussen Emmen en Groningen. We gaan terug in de tijd van de hunebedden, het veenmoeras en de schapen. Daar past deze oldtimer best wel goed bij.

Rian Lanenga gaat met haar gezin op minivakantie in Drenthe en verwondert zich over wat de provincie te biedenn heeft.

Rian Lanenga gaat met haar gezin op minivakantie in Drenthe en verwondert zich over wat de provincie te biedenn heeft. Foto: Gijs Hardeman

Op de snelweg trekken we veel bekijks. In onze oude rode Mercedesbus zijn geen gordels ingebouwd en dus zitten Raf (8) en Finne (5) vrolijk zwaaiend aan de tafel achterin. Door deze slow travel staan we al in een ontspannen modus wanneer we aankomen op boerencamping Westenenk in Wijster.

Op de camping worden we welkom geheten door twee shetlandpony’s, konijnen en trampolines. Terwijl de jongens zich meteen lekker uitleven, gooien wij de deuren open en bouwen de camper om tot een slaapplek voor vier personen. Morgen naar Wildlands in Emmen, de jongens hebben er reuzeveel zin in!

De volgende dag gaat het ontbijt er dus snel in. Finne heeft op school het thema dieren gehad, maar het schoolreisje naar de dierentuin zat er niet in, vanwege de bekende reden. En Raf is dol op alle dieren. Extra leuk dus dat we nu Wildlands kunnen bezoeken.

We zien zes levende stenen in het water

De dierentuin is opgedeeld in drie gebieden; Serenga, Nortica en Jungola. In Serenga zien we zes logge gevaartes in het water. „Nijlpaarden? Het lijken wel stenen”, zegt Finne verbaasd. Als je ze zo ziet zou je niet denken dat ze op land makkelijk een snelheid van 30 kilometer per uur kunnen halen. Ondertussen voeren Gijs en Raf een intelligent gesprek. Raf: „Kijk, dat zijn dwergkangoeroes!” Gijs: „Mwah, ze lijken erop maar het zijn moeraswalibi’s.” Raf: „Ja, dat zeg ik.”

Behalve de dieren zijn de wilde ritjes in de achtbaan minstens zo indrukwekkend voor de jongens en de indoorspeeltuin is goed voor zeker een uur spelen: „Gaan we nu al weg?”

Wildlands biedt een mooie mix van beleven en spelen. Het meest verrast Jungola, waar we met een bootje doorheen varen; grote warme binnenruimtes waar tropische planten en bomen welig tieren, en vogels, vlinders, vissen en zelfs vleermuizen zijn te zien. Hier zijn de dieren het meest vrij en weet ook niet iedereen waar de beesten zich precies bevinden.

Zelfs Jungle Jim niet, die strak in zijn rol als gestrande piloot in de jungle de kinderen laat zien welke vogels er in Jungola leven. Na een dag rondslenteren in Wildlands stappen we in Chillum en koersen naar het natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer in Borger.

 

In de ochtend komt de bakker langs met vers brood

Prachtig is het hier! Groen, rust, ruimte, fluitende vogels, relaxte campinggasten, een speeltuin met waterpomp; dit natuurkampeerterrein staat garant voor ontspanning de komende dagen. We slapen heerlijk tussen de ruisende bomen en kopen in de ochtend vers brood bij de bakker die komt langsrijden.

In het bloemrijke Hunebedcentrum wandelen we langs oude grafheuvels en leren we even later alles over het leven in prehistorisch Drenthe. Maar het kan Finne in eerste instantie niet bekoren: „Saai, alleen maar stenen.” Tja, deze stenen zijn stiekem geen nijlpaarden. En dat we eronder doden begroeven is ook best een beetje gek. Er onderdoor rennen ‘op vier poten’ vindt Finne dan wel weer leuk.

Wanneer we de link leggen naar ons eerdere bezoek aan Naturalis, waar we leerden over de ijs- en de steentijd, raken ze toch geboeid. De stoere jagers met hun speren en pijlen en de gigantische strooien mammoeten helpen ook een flink handje mee.

Deze dag is het stralend mooi weer en het aansluitende bezoek aan natuurplas ’t Nije Hemelriek pakt dus goed uit. Terwijl Finne zich vermaakt op de trampolines, springen en glijden Raf en Gijs in het DX Adventurepark. Absoluut een topwaterattractie voor klein (vanaf 7 jaar) en groot.

We besluiten een heerlijke doe- en speeldag met pannenkoeken bij ‘t Maotie in Gasselte: „Dit is geen pannenkoekenrestaurant. We zijn een restaurant waar je ook pannenkoeken kunt eten,” aldus de eigenaar. Prima! En doe maar zo’n grote ijscoupe met aardbeien na.

Lopen op de boomtoppen, rennen tussen de stammen

Met opa en oma uit Bedum op bezoek gaan we met z’n allen naar het Boomkroonpad in Drouwen, waar we vroeger al geregeld kwamen. Een tochtje door de boomtoppen geeft toch altijd weer een andere kijk op de natuur. Raf spot onmiddellijk alle insecten en vogels waarover te lezen valt. Heel knap, hoewel we betwijfelen of hij de vogels echt heeft gezien, maar het zij hem vergeven. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

In het nabijgelegen Speelbos Lorken spelen we boomtikkertje, zelfs oma rent een rondje mee. Uitblussen en een duik nemen doen we ook deze dag in het water van ’t Nije Hemelriek.

De zandruggen en stroomdalen van de Hondsrug zorgen voor een bijzondere natuur. Heel fijn om die spelend te beleven. Als kinderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Thuis in Noord-Nederland
zomer
Zomerserie
menu