Op vakantie? Zet niet je caravan van tevoren op de oprit. Zo sloegen deze inbrekers toe op giga rooftocht in de Smildes en Assen

Een 20-jarige Assenaar en een 28-jarige Groninger worden verdacht van een rooftocht in de Smildes en Assen. Steeds als een caravan van een oprit verdween, sloegen ze toe.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: Markus Spiske|Unsplash

De mannen gingen volgens de officier van justitie steeds op dezelfde manier te werk vorig jaar zomer: er werden rondes gereden in de Smildes en in Assen om te kijken waar er caravans voor de deur stonden. Verdween die caravan, en waren de bewoners dus op vakantie, dan kwamen de mannen die avond terug om in te breken. Er worden hen twaalf inbraken ten laste gelegd.

Eis: vijf jaar cel voor Groninger en 42 maanden cel voor Assenaar

Daarbij werd telkens het cilinderslot uit de deur getrokken, vaak met olie waarvan later ook een busje in de auto werd gevonden waar de mannen in zaten. Vervolgens werd voor duizenden euro’s aan sieraden, geld, laptops en vier jachtgeweren meegenomen.

De officier van justitie eiste vijf jaar cel voor de man uit Groningen en 42 maanden cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor de jongere verdachte uit Assen. Het verschil komt doordat de Groninger een strafblad heeft met soortgelijke feiten en hij nog in zijn proeftijd zat en niet wil meewerken aan reclasseringstoezicht. De man uit Assen heeft minder op zijn kerfstok.

Bivakmuts mee in augustus, rechter: ,,Het was niet koud die dag toch?’’

De mannen ontkennen alles, behalve één inbraak aan de Bentgras in Bovensmilde. Daarvan zegt de Groninger dat hij alleen naar binnen ging, en hij wil ook niet zeggen of de Assenaar hem daar naartoe reed. Vlak na die inbraak werd het duo in de auto aangehouden. De politie volgde hen al langer nadat getuigen het kenteken van de zwarte Volkswagen Polo na eerdere inbraken hadden doorgegeven. Ze hadden de auto langzaam langs zien rijden, of ergens zien staan voorafgaand of ten tijde van de inbraken.

Bij de aanhouding werd ook een tas met gereedschap zoals een breekijzer, een boor, een flesje olie, handschoenen en bivakmutsen gevonden. Rechter: ,,Het was niet koud die dag in augustus, waarom had u die muts bij u?’’ Assenaar: ,,Daar ga ik niet op in.’’

Shirts van oud-politieman gevonden bij huiszoeking, verdachte: ,,Voor rollenspel’’

Bij huiszoekingen bleken er ook spullen van een oud-politieman te liggen. Zo lagen er politieshirts, manchetknopen en medailles. Verdachte: ,,Die waren voor de slaapkamer.’’ Rechter: ,,Om in te slapen, als pyjama?’’ Verdachte: ,,Voor rollenspel.’’ Rechter: ,,Dan ben ik kennelijk te naïef.’’

Een deel van de gestolen spullen werd toevallig opgevist door een magneetvisser in De Vaart en een ander deel vond de brandweer tijdens een duikoefening. Er zijn tapgesprekken van de vriendinnen van de verdachten, waarin wordt gesproken over het ‘wegmaken’ van spullen zodat de politie ze niet zou vinden. ,,Ze zullen wel trots op ons zijn dat we dit doen’’, zegt een van de vriendinnen.

Slachtoffer: ,,Ik ben in staat hem naar de nek te vliegen’’

Een van de slachtoffers van de inbraak kon zijn grief niet inhouden toen zijn vordering ter sprake kwam in de rechtszaal: ,,Die 750 euro is een lachertje als je bedenkt wat er is gebeurd. Ik ben in staat om hen naar de nek te vliegen. Mijn vrouw kon niet werken en als ik ‘s nachts naar de wc ga kijk ik uit het raam of ik nog wat zie. Als ik hen hetzelfde leed kon aandoen had ik daar wel 10.000 euro voor over.’’ De andere slachtoffers eisen duizenden euro’s aan schadevergoedingen voor weggenomen spullen en schade aan woningen.

De advocaten van de verdachten vragen vrijspraak voor bijna alle feiten, behalve één inbraak van de Groninger. Volgens hen is er geen direct bewijs, maar schermt de officier van justitie met schakelbewijs.

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu