Op zoek naar de meest bizarre mondkapjes? Bij de galerie van Ingo Leth in Emmen zijn ze vanaf zaterdag te zien (en bekijk hier vast een voorproefje)

Het winnende mondkapje van Alex Sommeling. Eigen foto

Een bonte stoet aan mondkapjes bracht kunstenaar Ingo Leth uit Emmen eerder dit jaar op een idee.

Hij bedacht ontwerpwedstrijd voor het meest creatieve mondkapje en die leverde 50 inzendingen op uit binnen- en buitenland. Vanaf komende zaterdag wordt een aantal inzendingen tentoongesteld in zijn galerie in het Rensenpark in Emmen.

De kunstenaar wil met de tentoonstelling naar eigen zeggen het onderste uit de kan te halen. ,,Mondkapjes die alle bestaande creativiteit overschrijden. Zodra men de bruikbaarheid van het mondkapje vergeet, is alles mogelijk. Gemaakt van diverse materialen zoals metaal, keramiek en natuurlijke materialen. Je kan het zo gek niet bedenken.”

Winnaar krijgt 500 euro

Leth bedacht vervolgens de ‘Most Creative Mask Contest’ en plaatste begin juli een oproep op Facebook voor het ontwerp van het meest creatieve mondkapje. ,,Zelfs de provincie Drenthe haakte aan en stelde een prijzenpot van 500 euro beschikbaar.”

De oproep van Leth was niet tegen dovemansoren gezegd en bereikte kunstenaars in Thailand, Sarajevo en Amerika, naast Nederland. ,,Het publiek op Facebook werd de jury. Net als iedereen iets kon indienen, zo kon ook iedereen een stem uitbrengen. In totaal zijn er 3952 stemmen uit de hele wereld uitgebracht.”

Dat leverde na een maand stemmen een winnaar op. Alex Sommeling kreeg 845 stemmen voor zijn opvallende creatie. ,,Hij krijgt komende vrijdagochtend zijn geldprijs uitgereikt.”

De mondkapjes zijn vanaf zaterdag tot en met 17 oktober te zien bij Galerie Bij Leth in het Rensenpark van Emmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu