Open Joodse Huizen in Assen: 'Heel jammer dat het niet door kan gaan, maar we komen terug'

Het Drents Archief in Assen. Foto: Archief/DVHN

Het is een domper dat de tweede editie van Open Joodse Huizen in Assen dit jaar niet door kon gaan door de coronacrisis. Maar het Drents Archief heeft plannen om het programma voor volgend jaar flink uit te breiden. Door heel Drenthe.

Het Drents Archief wilde na de eerste, goedbezochte editie in Assen van vorig jaar op veel meer plekken in Drenthe lezingen en herdenkingen organiseren, tijdens Open Joodse Huizen 2020. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. En dus maakt de organisatie even pas op de plaats. Om volgend jaar met een uitgebreid programma terug te keren.

„We hadden de flyers nog net niet gedrukt”, zegt Karlijn Donders van het Drents Archief. „Enorm jammer natuurlijk, maar niks aan te doen.”

Kleinschalig herdenken

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet is een in 2012 ontstaan programma van kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten, waarin jaarlijks rond 4 mei herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald uit de oorlog. Veelal in huizen of gebouwen waaraan ook herinneringen kleven. Ooit begonnen in Amsterdam, maar jaarlijks haken nieuwe plaatsen aan. Ook in Drenthe.

„Tijdens onze eerste editie vorig jaar hadden we vier sprekers en ongeveer tweehonderd bezoekers”, weet Donders nog. „We waren best verrast over die opkomst. Daarom wilden we dit jaar vanuit het Drents Archief op veel meer plekken in Drenthe zulke bijeenkomsten organiseren voor Open Joodse Huizen. Zodat mensen door de hele provincie kennis kunnen nemen van al die verhalen die te vertellen zijn.”

Historische verenigingen doen mee

Het Drents Archief zocht contact met lokale vrijwilligers, bijvoorbeeld van historische verenigingen. Daaruit ontstond voor dit jaar een programma in onder meer Assen, Hoogeveen, Nieuwlande en Zuidlaren. Emmen haakte vorig jaar onder een andere organisatie ook al aan en zou dit jaar ook weer meedoen.

„Van de 27 plekken in Nederland zouden er dit jaar zeven Drents zijn geweest”, zegt Donders. „De organisatie in Amsterdam was eigenlijk niet gewend dat vrijwilligers ook kleinere plaatsen of soms zelfs een locatie in het bos wilden aanmelden. ‘Hoe heet die stad dan precies?’, vroegen ze dan. Maar het is juist goed dat wij laten zien dat op het platteland en in de kleinere Drentse steden ook heel veel gebeurde.”

Volgend jaar nog meer plaatsen

Alle herdenkingen die dit jaar zijn afgelast, vinden volgend jaar alsnog plaats, verzekert Donders. „We hebben op vele plaatsen gesprekken gevoerd. We kregen veel enthousiaste reacties, maar sommige plaatsen haakten voor dit jaar af, omdat ze al een heel druk programma hadden vanwege 75 jaar bevrijding. Het kan zomaar zo zijn dat zij volgend jaar wel mee kunnen doen. Dan komen er nog heel wat Drentse plekken bij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu