Open brief aan filmend meisje: ‘De pijn van het moment al erg genoeg’

Ilana de Boer

Ilana de Boer (23) uit Assen schreef een open brief aan het meisje dat haar filmde toen ze met de brancard werd afgevoerd. De blog ging viral.

De Boer kreeg drie jaar geleden een ongeluk met een paard. Hierbij liep ze niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op. ,,Ik heb heel veel last van prikkels; alles wat beweegt, geluid maakt, of zelf een druk printje in het behang kan mij extra moe maken. Daarnaast heb ik sinds mijn ongeluk altijd hoofdpijn. Onverwachtse situaties kan ik niet meer handelen en als ik onder tijdsdruk moet presteren klap ik helemaal dicht’’, vertelt De Boer.

‘Je filmde mijn pijn’

Dinsdag was ze met haar vader bij het Tuigpaardenconcours in Norg en tijdens de driespan Friese paarden sloegen de dieren op hol. In haar blog schrijft De Boer: ,,Ik zag in een flits voorbij gaan hoe ik drie jaar geleden mijn leven kwijt was geraakt.’’ Ze krijgt last van duizeling, trillingen in haar wangen en hyperventilatie. Ook verkrampen haar spieren en moet ze op een brancard afgevoerd worden. Een meisje filmt De Boer met haar telefoon. ,,Je filmde mijn pijn. Mijn pijn, maar voor iedereen zichtbaar. Ik heb honderden blikken van starende mensen op mijn netvlies staan. De één die vol afschuw kijkt, een ander vol medelijden, maar de meesten vooral erg nieuwsgierig; ze doen mij allemaal pijn.’’

Landelijke media

De Boer vraagt in haar blog of het meisje het filmpje wil verwijderen en roept mensen op niet meer in deze situaties te filmen. ,,De pijn van het moment en de herinneringen zijn al erg genoeg.’’ De brief werd ruim 1700 keer gedeeld op Facebook en ze haalde de landelijke media. ,,De aandacht zelf hoeft van mij niet, maar ik vind het wel fijn dat het onderwerp aandacht krijgt’’, zegt De Boer. Ze werd nog nooit gefilmd, maar ze krijgt wel veel reacties. ,,Vanwege mijn hoofdpijn heb ik vaak een zonnebril en pet op. Ook als de zon niet schijnt of binnen. Daar krijg ik vaak commentaar op. Het maakt het natuurlijk lastiger omdat je verder aan mijn uiterlijk niks ziet.’’

Ilana de Boer heeft een eigen website waarop ze schrijft over haar leven: www.ikbenilana.nl . Hier is ook de open brief aan het filmende meisje te lezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu