Open of dicht? Groningse en Drentse buitenzwembaden worstelen met coronaregels (check hier of jouw openluchtbad bijna opent)

Een bommetje doen. Foto: Jilmer Postma

Openluchtzwembaden mogen sinds 29 april weer mensen ontvangen, maar ten tijde van corona is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zwembaden experimenteren met blokkenschema’s, opgedeelde baden, en hogere concentraties chloor om te voldoen aan het zwembadprotocol. Bekijk hier op de kaart of jouw buitenbad al open is.

De regenbuien die vorige week over het land trokken lieten Kees-Jan Dommisse (53) van Zwembad Ruinen voor één keertje koud. ,,Ik ben zelfs blij met dit weer” vertelt hij. Het Drentse zwembad opende vorige week maandag de deuren, maar door het uitblijven van de lentezon loopt het er nog geen storm. ,,We hebben nu mooi de tijd om te oefenen met de nieuwe maatregelen.”

Het openluchtbad is één van de eerste in de regio die weer zwemmers ontvangt. ,,Dankzij een goede samenwerking met de gemeente konden wij weer open. We hebben het zwembadprotocol samen met het team regeltje voor regeltje doorgenomen.” Want zwemmen is in coronatijd niet zonder regels.

Ook ín het water is afstand houden verplicht, en dus wordt er gezwommen in rondjes en zonder elkaar in te halen. De baden in Ruinen zijn door de helft gedeeld. Per half bad mogen maximaal vijftien mensen tegelijk zwemmen. Zo kunnen leeftijdsgroepen makkelijk van elkaar gescheiden blijven, legt Dommisse uit. ,,We hebben een 18+ bad, een 13+ bad, en een gedeelte voor kinderen onder de 12.” Zij hoeven als enige geen afstand te houden. De glijbaan is daarmee ook terrein voor hen alleen.

In deze kaart zijn alleen zwembaden te zien die contact hebben gehad met de redactie. De kaart wordt regelmatig bijgewerkt. Ontbreekt de openingsdatum van uw zwembad? Of klopt de status van een zwembad niet (meer)? Neem contact op via redactie@dvhn.nl

Drie keer zoveel chloor

Ook moeten zwembaden meer chloor toevoegen aan hun zwemwater. In Ruinen ligt het chloorniveau normaliter rond 0,8 mg chloor per liter zwembadwater, maar het protocol van de zwembadbranche raadt aan die waarde te verdrievoudigen. ,,Dat lijkt heel veel, maar ook buiten coronatijd is een chloorniveau tot 5,0 mg gewoon toegestaan”, aldus Dommisse.

Zwemmers moeten in badkleding naar het zwembad komen, want omkleden voordat je een duik neemt mag niet bij het zwembad zelf. De kiosk blijft voorlopig ook gesloten.

Ondanks de uitgebreide voorbereidingen blijft verwachte drukte tijdens schoolvakanties en hittegolven nog wel een beetje spannend, en dus werken Dommisse en zijn team nog aan aanvullende oplossingen: ,,Over twee weken moet ons online reserveringssysteem klaar zijn. Dan kunnen we drukte beter verdelen.”

Blokkenschema

Bij zwembad de Woldzoom in Doezum zijn gasten vanaf 2 juni weer welkom. De nieuwe regels zorgen voor onzekerheid. ,,We doen erg ons best, maar we hebben hier natuurlijk geen ervaring mee”, legt voorzitter Aebe de Jong uit. ,, Na 2 juni kunnen we pas zien of het echt werkt.”

Om te voorkomen dat het te druk wordt in het buitenbad, moeten gasten zich inschrijven voor een blokkenschema. ,,Stel je wilt van half 7 tot half 8 zwemmen, dan kun je van tevoren een abonnement bestellen, en dat later op een vast tijdstip ophalen.” Dat is hard nodig volgens De Jong: „Anders krijgen we een dikke toestroom. We zijn er wel streng in. We mogen niet meer dan dertig mensen tegelijk toelaten. Ook niet als het 30 graden is.”

Ook hier zullen zwemmers zich thuis om moeten kleden volgens het zwembadprotocol. In plaats van omkleedhokjes, staan nu alleen kapstokken klaar om kleding en tassen aan te hangen. ,,En na het zwemmen, tja, dan moet je maar een beetje in je zwemkleding opdrogen, want douchen mag niet”, aldus de Jong.

‘Blijven hangen niet toegestaan’

In Doezum gelden ook regels om de anderhalve meter te bewaren in het water. ,,Je moet in één baan heen zwemmen, maar je mag niet diezelfde baan terug”, zegt De Jong. Behalve de zwemmers onder de 12. Zij krijgen hun eigen zwem-uurtje zonder afstandsregels. Ouders mogen hun kinderen in de gaten houden, maar alleen op afstand. ,,En dan één begeleider per kind, op het terras, met anderhalve meter tussen de begeleiders.”

Het zwemmen wordt er niet gezelliger op door het zwembadprotocol, verwacht De Jong. ,,Blijven hangen is niet toegestaan. Mensen komen voor de gezelligheid, en om de laatste nieuwtjes te delen, maar dat kan nu niet.” Het is hopen op meer ruimte vanaf 1 juli, en dat iedereen dan weer wél kan blijven in de Woldzoom.

Financiën zijn probleem voor zwembaden

Bovendien valt het financieel niet mee, zo’n halfleeg zwembad. ,,We hebben de kosten wel, maar nog niet veel inkomsten”, zegt de zwembadvoorzitter. ,,Gelukkig worden we regelmatig aangesproken en gebeld, en zijn er mensen die nog steeds een abonnement willen nemen. We hopen dat ze ons blijven steunen.”

Ook Roelof Rutgers (53), manager van de zwembaden in Tynaarlo, worstelt met het kostenplaatje. ,,Vanaf 13 maart tot op heden hebben we niks kunnen verdienen”, zegt Rutgers. Hij wil buitenzwembaden de Leembodden in Vries en Lemferdinge in Paterswolde weer opengooien voor publiek, maar als onafhankelijke stichting heeft hij de hulp van de gemeente hard nodig.

Want dicht blijven is duur, maar openen in coronatijd misschien nog wel duurder. ,,Zwemmers kunnen niet zomaar komen, en mogen maar beperkte tijd blijven. Daar kun je als zwembad niet de volle mep voor vragen”, legt Rutgers uit. ,,Het beetje geld dat daarmee binnen zou komen staat niet in verhouding tot de kosten. ,,De kosten zijn misschien wel hoger dan normaal. Er moeten meer chemicaliën in het zwembadwater, en de installatie en het personeel moeten dan werken voor veel minder zwemmers.”

Een openingsdatum voor de openluchtbaden in Tynaarlo is er dus niet, en het is nog maar de vraag of die later wel komt. ,,Voor nu kunnen we nog niets zeggen. Vooruitkijken is heel moeilijk. Als het virus weer uit de hand loopt, gaan verdere versoepelingen niet door.”

De Papiermolen in Groningen voorlopig nog dicht

Openluchtbad de Papiermolen in Groningen wil uiterlijk half juni weer open, vertelt Erik Heybroek (56) van Sport050, de overkoepelende sportorganisatie van de gemeente Groningen. Het startklaar maken van het zwembad kost tijd: ,,Naast de normale voorbereidingen komen er nu veel meer dingetjes bij kijken. We zijn druk bezig met hoe we de RIVM-maatregelen kunnen toepassen, en mensen veilig in en uit het bad kunnen leiden.”

Recreatief zwemmen is straks niet mogelijk bij de Papiermolen. Zwemmers kunnen alleen baantjes trekken en moeten van tevoren reserveren. De details voor een zomerseizoen met coronamaatregelen worden deze week verder uitgedacht. ,,Er moet een duidelijke looproute zijn, net zoals in de supermarkt eigenlijk”, aldus Heybroek. Ook het maximaal aantal zwemmers per keer moet nog worden vastgesteld. ,,Bij binnenbad Kardinge in Groningen zijn dat tien mensen per keer. Bij de Papiermolen zal dat meer zijn. Misschien het dubbele.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu