Openbaar Ministerie is zeer ontstemd over publicatie boek over zaak-Ruinerwold: kinderen worden geslachtofferd

De boerderij in Ruinerwold en vader Gerrit Jan van D.

Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland is zeer ontstemd over de publicatie van het boek over de zaak-Ruinerwold. Dat laat een woordvoerder weten.

Per toeval hoorde het OM dinsdag van de geplande verschijning van het boek over het drama in Ruinerwold. ,,Voorafgaande aan de druk van dit boek is geen contact geweest met de auteurs. Het OM heeft geen kans gehad vooraf inzage te krijgen of te reageren op de inhoud. Ook hebben we daardoor de schrijvers niet kunnen waarschuwen voor de kwalijke gevolgen die dit heeft voor de betrokkenen, onder wie de kinderen en de verdachten, en het lopende onderzoek. De publicatie komt nog voordat er ook maar één zitting heeft plaatsgehad.”

Juridisch ontbreekt het het OM volgens de woordvoerder nu aan mogelijkheden om de boekverkoop tegen te gaan. ,,Na eerdere publicaties door deze Telegraaf -auteurs kondigde het OM een onderzoek aan van de Rijksrecherche hoe zij het strafdossier in handen kregen. Dat onderzoek loopt nog steeds.”

Op grove wijze afbreuk gedaan aan privacy slachtoffers

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens het onderzoek uiterste zorgvuldigheid betracht in de bejegening van alle betrokkenen. ,,Net als de eerdere Telegraaf -verhalen over de zaak-Ruinerwold doet dit boek op grove wijze afbreuk aan de privacy van slachtoffers, die door deze uitgave verder worden geslachtofferd.”

Eerder al zei hoofdofficier Diederik Greive: “De verantwoordelijken hebben zich geen moment bekommerd om de schadelijke gevolgen die dit kan hebben voor de kwetsbare betrokkenen.” Die reactie blijft onverkort staan. ,,Wij vragen ons af wiens belang deze publicatie dient. Het moment is beroerd voor alle betrokkenen, slachtoffers én verdachten. Het lijkt alleen een commercieel belang te dienen. De auteurs lijken slechts oog te hebben gehad voor hun financiële eigenbelang.”

Advocaat overweegt juridische stappen

Ook de advocaat van de verdachte vader uit Ruinerwold heeft al weten zeer ontstemd te zijn over het boek Spookhoeve Ruinerwold . Hij overweegt juridische stappen om publicatie te verbieden. ,,Dat boek is geschreven op volstrekt onvolledige informatie en schadelijk voor mijn cliënt”, zegt raadsman Robert Snorn.

Twee journalisten van De Telegraaf schreven een boek van 176 pagina’s over de ‘gruwelijke praktijken’ van de vader uit Ruinerwold, waarvan zijn negen kinderen het slachtoffer werden. Het boek boek verschijnt vrijdag. Volgens Snorn heeft hij zelf niet de kennis om te bepalen of er juridische mogelijkheden zijn om het boek te verbieden. ,,Mediarecht is niet mijn expertise. Door deskundigen wordt nu gekeken of het kansrijk is om juridische stappen te ondernemen.”

Geen commentaar

Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft nog geen commentaar gegeven op de reactie van de advocaat. Wel laat een woordvoerster weten: ,,De auteurs hebben de raadsman van Van D. gevraagd om een reactie namens zijn cliënt, maar hij wilde die voor de duur van het politieonderzoek niet geven, en wist ook niet of hij daarna wel zal reageren.” Dinsdag is in de rechtbank in Assen de eerste pro forma-zitting tegen Van D. en de huurder van de boerderij Josef B. (58).

Nieuws

Meest gelezen

menu