Opening 'moeraspad' aan rand van Dwingelderveld met buren, bubbels en burgemeester

Burgemeester Rikus Jager brengt met het echtpaar van der Meiden een toost uit op het vernieuwde bospad. Foto: Gerrit Boer

Eigenlijk wilde ze wel een volksfeest organiseren, zo blij is Aniek van der Meiden met de verharding van het ‘moeraspad’ naar restaurant De Bospub nabij Lhee, dat ze samen met haar man Jasper runt. Maar ja, corona. En dus werd het een intieme, bijna klassieke opening met buren, bubbels, burgemeester, lint en schaar.

De blijdschap van nu staat in schril contrast met het verdriet van ruim twee jaar geleden. Aanhoudende regen had het zandpad naar en van het restaurant aan de rand van het Dwingelderveld veranderd in een enorme modderpoel. Gasten kwamen met hun auto vast te zitten. Tractoren moesten eraan te pas komen om de boel vlot te trekken. Van de mensen, die het horecabedrijf vanaf de verharde weg lopend probeerden te bereiken, kwam een enkeling zelfs ten val.

Smeekbedes

De smeekbedes van het stel aan het adres van de gemeente Westerveld (het is een gemeentelijke weg) vonden aanvankelijk geen gehoor. Toen burgemeester Rikus Jager hoorde van het ‘moerasgebied’, zoals hij het zelf noemde, kwam de oplossing in een stroomversnelling. Jager zocht ‘een werk in een werk’ en vond dat in de herinrichting van het nabijgelegen Lhee. De klinkers, die op de ene plek overbodig waren geworden, waren een ideale verharding op de andere plek. Aldus geschiedde.

En nu ligt er in een U-bocht, die als éénrichtingsverkeersweg begint en eindigt aan de Bosrand, een klinkerweg naar en van de populaire pleisterplaats aan de rand van het bos. ,,Ik ben zó ontzettend blij met de verharding. Vanwege de coronamaatregelen konden we de opening jammer genoeg niet grootser aanpakken, maar zo is het ook prima’’, aldus Aniek van der Meiden.

Een klassieke opening met de burgemeester, een lint en een schaar. En met een glaasje bubbels in de hand samen met de buren proosten op de vernieuwde weg.

Volgend probleem: te weinig parkeerplaatsen

Doordat de uitbaters, die de Bospub zeven jaar geleden overnamen, de loop goed in het bedrijf hebben gekregen, dient zich wellicht een volgend probleem aan: te weinig parkeerplaatsen. Burgemeester Jager: ,,Door de verharding en een iets andere inrichting zijn er al enkele parkeerplaatsen bijgekomen. We hebben al gesproken over een verdere uitbreiding van het aantal plekken, maar we gaan nu toch eerst even afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu