Openluchtmuseum Schoonoord blijft gegevens noteren ondanks versoepelingen: 'Alles in dikke schriften van de Action'

Bezoekersregistratie bij openluchtmuseum Ellert en Brammert. Opa en oma Alteveer uit IJsselmuiden op stap met hun 4-jarige kleinzoon Vince. Foto: Jan Anninga

Museum Ellert en Brammert in Schoonoord laat sinds 1 juni bezoekers bij de kassa hun postcode en huisnummer noteren, zodat bij een eventuele coronauitbraak bekend is wie en wanneer het museum heeft bezocht.

Dat besloot het bestuur van het museum eind mei na overleg met de gemeente Coevorden en de Veiligheidsregio Drenthe.

‘Ik heb een stapel dikke schriften bij de Action gehaald’

Het openluchtmuseum voorziet alleen in ouderwetse knipkaartjes en heeft geen online reserveringsmogelijkheid. Ook sinds de versoepelingen van de coronaregels op 1 juli blijft het museum de gegevens noteren.

,,Toen bleek dat we op 1 juni open mochten, maar wel met bezoekersregistratie zouden moeten werken, heb ik de gemeente ingeschakeld en onze situatie uitgelegd”, zegt museumsecretaris Saakje van Tellingen. ,,Na overleg met de Veiligheidsregio Drenthe lag de oplossing voor handen. Ik ben naar de Action gegaan en heb een grote stapel dikke schriften gehaald, waarin bezoekers hun postcode en huisnummer achterlaten.

Voor iedere bezoeker geldt: geen postcode, geen kaartje. Ook na 1 juli. Het museum neemt liever het zekere voor het onzekere. ,,Mocht er toch op latere datum sprake van een uitbraak zijn, dan weten we in ieder geval wie er op de bewuste dag en welk tijdstip in het museum is geweest.”

Hoe reageren bezoekers op de registratie?

De bezoekerslijsten worden vier weken lang bewaard, waarna ze in het kader van de privacywet worden vernietigd. Bezoekers reageren volgens Van Tellingen louter positief op de registratie.

,,Niet één bezoeker kijkt er raar van op en vraagt waarom wij de gegevens laten noteren en wat we ermee doen. Ik moet bekennen dat ik mij dat aanvankelijk niet kon voorstellen en dacht dat mensen terughoudend zouden zijn bij het noteren van hun gegevens. Wel hebben we het een paar keer uitgelegd, maar iedereen werkt goed mee. Ja, het eerste schrift is vol. En inmiddels weggegooid.”

En hoe werken andere musea zonder online reserveringen?

Het C+B Museum in Grolloo bleef aanvankelijk na 1 juni dicht, maar opende op 4 juli toch de deuren. Tot 1 september zijn alleen in het weekend maximaal tien bezoekers én vrijwilligers tegelijkertijd welkom in de oude boerderij van Harry Muskee.

Bestuurslid Koert Broersma: ,,Wie het museum wil bezoeken kan vooraf via e-mail reserveren bij café Hofsteenge. Dan wordt verteld wat het beste moment is om te komen, zodat het maximale bezoekersaantal wordt nageleefd. Mensen kunnen ook op de bonnefooi komen, maar moeten dan soms even wachten.” In beide scenario’s noteert en bewaart het museum de gegevens van bezoekers in een gastenboek bij de ingang.

Het Jan Kruis Museum in Orvelte houdt het simpel. ,,Bij de ingang liggen 15 bordjes. Iedere bezoeker neemt een bordje mee naar binnen. Geen bordjes meer bij de ingang betekent even wachten”, zegt Leontine Kruis. ,,Nee, een bezoekersregistratie of een gezondheidscheck hebben wij nooit gehanteerd. Uiteraard hanteren we wel de 1,5 meter maatregel.”

‘Alleen de 1,5 meter en het maximale aantal bezoekers zijn nog verplicht’

,,Dat musea gegevens van bezoekers bijhouden is prima. We raden het zeker niet af, maar verplicht is het niet meer,” zegt Iris Bierenbroodspot van belangenorganisatie Platform Drentse Musea. ,,Ook na 1 juli moeten bezoekers van musea zich aan de 1,5 meter maatregel houden, waarbij musea een maximaal aantal bezoekers tegelijkertijd hanteren op basis van één bezoeker per vierkante meter.” Ook zijn volgens het RIVM sinds 1 juli nog steeds de gezondheidscheck en de hygiënemaatregelen van kracht.

Bierenbroodspot beaamt dat er tussen 1 juni en 1 juli door musea verschillend is omgegaan met de bezoekersregelingen. ,,We merkten dat vooral kleine musea zonder online reserveringssysteem het moeilijk vonden. Maar ieder museum nam wel zijn verantwoordelijkheid aan de hand van het corona-protocol van de landelijke museumvereniging.”

Plan provincie: alle musea krijgen een online ticketsysteem

Volgens Bierenbroodspot wil de provincie Drenthe op korte termijn alle musea laten aanpassen en voorzien van een ticketsysteem. ,,Daar krijgen musea ook een financiële bijdrage voor. Met name voor de kleine musea is zo’n systeem een dure grap.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu