Opgepakte man uit Hoogeveen runde verdachte kringloopzaak in Oosterwolde

Zwaarbewapende agenten versperren donderdagavond de toegansweg naar een van de doorzochte panden in Oosterwolde. Foto: De Vries Media

De politie heeft in een groot onderzoek naar onder meer wapenhandel een 36-jarige Hoogevener opgepakt. De Hoogevener is mede-eigenaar van een kringloopwinkel in Oosterwolde.

Een 36-jarige Hoogevener is een van de in totaal tien verdachten die donderdagavond werden aangehouden in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Een 43-jarige man uit Marum raakte bij zijn aanhouding in Drachten gewond.

Hij werd door een agent in zijn been geschoten. De man is volgens de politie ‘buiten levensgevaar’ overgebracht naar het ziekenhuis. De Rijksrecherche onderzoekt, los van het onderzoek naar de illegale handel, deze aanhouding.

Handel in wapens en drugs

De negen mannen en een vrouw worden verdacht van handel in wapens en in drugs. Daarnaast zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en diverse geweldsdelicten. Volgens de politie werkten de verdachten vanuit de Kringloophal Oosterwolde. ,,Dat was een belangrijke plek’’, zegt woordvoerster Tessel Horsman.

Sinds een paar maanden runde de Hoogevener de zaak met een 34-jarige man uit Oosterwolde. Die Fries heeft een fors strafblad en is onder meer in 2017 veroordeeld tot twee jaar cel wegens betrokkenheid bij de Tjeukemeermoord. Hij bracht het lichaam van de 35-jarige Omar Kourrich naar een parkeerplaats langs de A6 bij het meer en stak het in brand.

In november begonnen de Fries en de Drent in de zaak in Oosterwolde. Op foto’s op Facebook tonen ze hun vreugde bij het net hebben van de sleutels van het pand. ,,Keys of the castle’’, schrijft de verdachte uit Oosterwolde in november.

Gistermiddag was het pand door de politie afgezet met hekken. Een ruit in de voordeur vertoonde barsten. In de buurt zeggen veel mensen dat er bij het bedrijf altijd wel iets is: dure auto’s voor de deur, herrie van honden en eigenlijk nooit klandizie. Met naam durft niemand in de krant.

Eigenaar pand overvallen door nieuws

Pandeigenaar Gooitzen de Haan werd gisteren overvallen door het nieuws. ,,Ik kom net uit Spanje.’’ Na twintig jaar was hij wel klaar met de winkel en besloot hij de zaak te verhuren aan de Oosterwoldiger. Dat de man een en ander op zijn kerfstok had wist De Haan. ,,Ik weet wel dat hij wat uitgevreten heeft natuurlijk. Maar iedereen verdient een tweede kans.’’ De man uit Hoogeveen kent De Haan pas sinds kort.

,,Ik heb duidelijk gezegd: geen gekke fratsen hier. Maar nu hoor ik van alles. Ze halen mijn hele zaak naar beneden, waar ik twintig jaar voor heb staan ploeteren. Dit slaat nergens op.’’ Dat De Haan zelf ooit ook in verband is gebracht met heling vanuit de zaak wuift hij weg. ,,Ik heb nog nooit iets gestolen of gekocht dat gestolen is.’’ Het contract met de nieuwe huurder gaat De Haan beëindigen.

In totaal deed de politie bij zeventien woningen en bedrijfspanden invallen in Oosterwolde, Roosendaal, Hoogeveen, Leeuwarden, Drachten, Groningen, Beilen, Stadskanaal, Roden, Marum, Dedemsvaart en Winschoten.

Ook in de Vogelbuurt in Marum heeft de politie donderdagavond huiszoeking verricht. In de wijk met rijtjeswoningen waren daarvan gisteren geen sporen meer zichtbaar. Een buurtbewoner wil wel kwijt dat zijn stiefzoon is aangehouden, maar wil of kan er niet over uitweiden. ,,Ik heb ook niet zoveel contact met hem.’’

Verband met motorclub onduidelijk

Zijn moeder, die verderop in de wijk woont, bevestigt dat de politie ’s ochtends bij haar langs is geweest. ,,Ze waren op zoek naar mijn kleinzoon. Hij had volgens de agenten nog een boete uitstaan.’’ Ze vertelde ook dat haar broer, die in dezelfde straat woont, lid is van het in juni 2018 verboden Satudarah. Of de motorclub iets te maken heeft met de aanhoudingen is onduidelijk.

Behalve de mannen uit Oosterwolde en Hoogeveen werden ook een man uit Leeuwarden (31), een man uit Roosendaal (35), een man uit Beilen (35), een man uit Marum (43), een vrouw uit Groningen (38) en twee mannen zonder vaste woon of verblijfplaats (24 en 33) aangehouden.

Hoeveel wapens en drugs er zijn gevonden wilde de politie gisteren niet zeggen. Omdat de verdachten in beperkingen zitten, wil ook advocaat Sonny Jansen, die in elk geval de mannen uit Oosterwolde en Hoogeveen bijstaat, niets zeggen.

Advocaat Bert-Jan van Leuveren die de belangen van een of meerdere verdachten behartigt wil er om dezelfde reden evenmin iets over kwijt.

Nieuws

Meest gelezen

menu