Opinie: Ook paard houdt van muziek

FOTO ARCHIEF DVHN

Gaan paarden vanuit Zuidlaren naar de slager? Welnee, zeggen kenners Luit Bolhuis en Jans Boerema na een pleidooi van drie ex-inspecteurs van de Dierenbescherming.

Verbod onbegrijpelijk
Het is onbegrijpelijk dat de de Dierenbescherming nog steeds doorgaat met het proberen de Zuidlaardermarkt te verbieden. Juist nu het gemeentebestuur van Tynaarlo er veel is aan gelegen om alles zo goed en paardvriendelijk te begeleiden. Het is zo vreemd dat de mensen van de Dierenbescherming helemaal niet op de hoogte zijn van het reilen en zeilen van de markt. In de eerste plaats weten we zeker dat er nog geen 1 procent van de aangevoerde paarden en pony’s naar de slager gaan. De Zuidlaardermarkt is van oudsher een markt waar veel jonge paarden worden aangevoerd, bijvoorbeeld veulens, éénjarigen en tweejarigen. Daar komen mensen voor uit het hele land naar Zuidlaren, maar ook uit Duitsland en Denemarken, om te kijken of er nog wat voor hen tussen zit. Die paarden gaan daarna naar opfokkers en deze dieren hebben daar een goed bestaan, meestal ter voorbereiding op de sport.

Waarom zou men met een paard naar de Zuidlaardermarkt gaan om het aan een slager te verkopen? In Barneveld is elke maandag een paardenmarkt waar de slagers op afkomen, veelal Belgische. Ook is er om de veertien dagen een paardenmarkt in het Duitse Lingen, ongeveer 20 kilometer over de grens bij Zwartemeer.

Je reinste onzin
Tot slot nog even over vorige kritiekpunten van de Dierenbescherming; zoals dat een paard niet langer dan acht uur mag staan op een markt. Waar dat op is gebaseerd, is mij een raadsel. Want een paard dat ’s winters in de wei staat, gaat nooit liggen. En dat een paard een hekel aan muziek heeft, bijvoorbeeld kermismuziek, is je reinste onzin. Kijk hoe een tuigpaard loopt op een concours, of een dressuurpaard op de kür van muziek. Dan gaan gaan de oortjes vooruit staan. Paardenmensen weten wat dat betekent.

Verder daag ik Roedie Hiemstra, Doeke Stoppels en Bertus Zuidema uit om op de eerstvolgende Zuidlaardermarkt met ons langs de eigenaren te gaan om te vragen wat er hun aangekochte paarden en pony’s gebeurt. Hopelijk stoppen de vertegenwoordigers van de Dierenbescherming met hun onzinnige acties.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu