Monument Emmerhout krijgt opknapbeurt. Maar waar staat het kunstwerk in Emmen eigenlijk symbool voor?

Wie vanaf de kant van het Emmer centrum over de Houtweg richting Emmerhout rijdt, ziet het aan de linkerkant van de weg opdoemen. Een betonnen gevaarte met daarbij een muurtje met daarop de letters Emmerhout. Of het een mooi kunstwerk is, daar valt uiteraard over te twisten. Maar zeker is dat het veel wijkbewoners een gevoel geeft van ‘we zijn weer bijna thuis’.

Wytse Bouma (links) en Willem Wildeboer aan het werk bij het Monument Emmerhout langs de Houtweg in Emmen. Beide heren zijn bestuurslid van de vereniging Wijkbelangen Emmerhout.

Wytse Bouma (links) en Willem Wildeboer aan het werk bij het Monument Emmerhout langs de Houtweg in Emmen. Beide heren zijn bestuurslid van de vereniging Wijkbelangen Emmerhout. Foto: Hilde van der Horst-De Jong

Het betonnen gevaarte heeft uiteraard een betekenis. ,,Het is de vorm van het stratenplan van Emmerhout’’, zegt voorzitter Wytse Bouma van Wijkbelangen Emmerhout. Het plan om een soort kunstwerk te maken, ontstond volgens hem tijdens overleg van enkele bouwondernemers die nauw bij de ontwikkeling van de wijk waren betrokken. ,,Zij sloten een weddenschap dat zij in staat zouden zijn een constructie te maken waarbij ze geen bewapening zouden gebruiken. Dat lukte.’’

Belangrijke entree van de wijk

Het betonnen kunstwerk kreeg een plek in de middenberm van de Houtweg, bij een belangrijke entree van de wijk. En daar staat het zo’n vijftig jaar later nog steeds. De wijkvereniging heeft de zorg voor het onderhoud op zich genomen. De afgelopen periode werd het onkruid weggehaald en het muurtje schoongemaakt.

Binnenkort komen mensen langs met potten verf. De rode en blauwe strepen maken plaats voor de kleuren groen en oranje. ,,Rood en blauw waren de kleuren die hoorden bij het eerste en alweer jaren geleden gesloopte winkelcentrum. Rood en blauw kom je verder in de wijk nu niet meer tegen. Daarom maken ze plaats voor groen en oranje, de kleuren van Wijkbelangen’’, zegt Bouma.

Het betonnen gedeelte dat staat voor het stratenplan van Emmerhout blijft zoals het is: beton, zonder verflaag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu