Opknapbeurt voor historische Roodbaardtuin in Assen

Foto: WZA

De historische ‘Roodbaardtuin’ van tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard aan de achterzijde van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) krijgt een opknapbeurt.

De tuin achter het ziekenhuis dateert uit de 19e eeuw en hoorde oorspronkelijk bij het landgoed De Eerste Steen, later bekend als Landgoed Dennenoord. Door de uitbreiding van Assen en later het WZA is het oorspronkelijke landgoed grotendeels verdwenen. De tuin is nog wel aanwezig, maar niet tot nauwelijks zichtbaar. De gemeente Assen vindt dat jammer en gaat daarom een samenwerking aan met Landschapsbeheer Drenthe en het WZA om de tuin in ere te herstellen.

Nieuw ontwerp

Het afgelopen jaar hebben de partijen, samen met Het NoorderErf en met ondersteuning van Els van der Laan, gewerkt aan het definitieve ontwerp. Hoofddoel van het herstel is om de tuin weer herkenbaar en zichtbaar te maken. Ook wordt de biodiversiteit vergroot. Verder worden de paden hersteld, de oorspronkelijke ingang vrijgemaakt en wordt de vijver opgeschoond.

Met het herstel moet er een natuurlijke overgang komen van de tuin naar het ziekenhuis. Wel wordt rekening gehouden met het oorspronkelijke karakter van de Roodbardtuin: soberheid en eenvoud.

Vrijwilligers gezocht

De werkzaamheden beginnen op 5 oktober. Een groot deel hiervan wordt uitgevoerd door Dolmans Landscaping. Daarnaast worden vrijwilligers en scholen gezocht die willen helpen met het herstellen en het beheer van de tuin. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verwijderen van jonge bomen en struiken en het opzoeken en herstellen van oorspronkelijke paden. Aanmelden kan via deze website.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu