Oplichter liet wanhopige woningzoekers in Hoogeveen duizenden euro's betalen voor 'bezichtigingen' van huizen die niet van hem waren

,,Smerige berekenende feiten, waarbij hij misbruik maakt van wanhopige mensen die dringend op zoek zijn naar woonruimte’’, zo schetste de officier van justitie het handelen van een man uit Rockanje die voor de rechter kwam voor oplichtingen in Hoogeveen.

Rechtbank Assen.

Rechtbank Assen.

De huizenmarkt is pittig en daar wordt gebruik van gemaakt. Niet alleen met torenhoge huren en onbetaalbare koophuizen: ook oplichters slaan er een slaatje uit.

Een 39-jarige man wordt verdacht van zeventien oplichtingen in Hoogeveen. Hij speurde Marktplaats en andere huizenzoekpagina’s af naar mensen die een woning of vakantiehuisje zochten. Vervolgens benaderde hij de mensen met het verhaal dat hij een woning beschikbaar had. Voor de bezichtiging kon plaatsvinden moest er wel een aanbetaling van aanmeldkosten, borg of huur gedaan worden. De mensen betaalden soms tot wel 2500 euro voor ze de woning hadden gezien. Vervolgens ging de bezichtiging niet door, want de huisjes waren helemaal niet van de man.

‘Hij heeft van liegen en bedriegen een gewoonte gemaakt’

Officier van justitie Thea Pitstra was er witheet om. De man heeft een lang strafblad waarop fraude en oplichting veelvuldig voorkomt. ,,Hij heeft van liegen en bedriegen een gewoonte gemaakt. Het waren vaak vrouwen die een oproep plaatsten en dringend een huis nodig hadden. Ze kwamen anders op straat te staan. Soms liet hij ze hun laatste geld aan hem betalen voor een woning die niet bestond. Daardoor zijn mensen in de problemen gekomen.’’

De man bekende vijf feiten, over de andere zaken zei hij dat hij er niks mee te maken had, ook al was de handelswijze precies hetzelfde en werden zijn gegevens en bankrekening gebruikt. ,,Ik woonde destijds samen en op mijn computer stonden alle gegevens. Het kan zijn dat mijn ex-vriendin dat heeft gedaan’’, verklaarde hij.

‘Ik ben nu op het goede pad’

Voor één van die vijf feiten werd hij eerder in Rotterdam al veroordeeld, dus die ging van de lijst af. Wel werd hij ook verdacht van het witwassen van geld dat hij via dit soort oplichtingspraktijken zou hebben gekregen. De officier van justitie eiste twaalf maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. De straf heeft de man in voorarrest al uitgezeten. Ook moet hij zich laten behandelen en schuldhulpverlening aanvaarden.

De man betuigde spijt: ,,Ik heb een nieuwe relatie en maandag begin ik met een nieuwe baan. Ik ben op het goede pad. Ik heb spijt maar ik kan het niet terugdraaien.’’

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu