Oplichter uit Nieuw-Schoonebeek heeft verliefde vrouw, die hij kende via datingsite, met zielige verhalen ruim 50.000 euro afhandig gemaakt

Een 39-jarige man uit Nieuw-Schoonebeek heeft twee vrouwen, die hij kende via een datingsite, op schaamteloze wijze opgelicht. Een slachtoffer uit Maarssen heeft hij ruim 50.000 euro afhandig gemaakt.

Man zei dat hij geld nodig voor dure behandelingen tegen kanker. Foto: ANP

Man zei dat hij geld nodig voor dure behandelingen tegen kanker. Foto: ANP

,,Door middel van allerlei leugens, valse documenten en loze beloften heeft hij zich voorgedaan als een betrouwbare en serieuze relatiepartner”, oordeelt de rechtbank in Utrecht. ,,De verdachte heeft de slachtoffers op die manier bewogen om geld aan hem te geven.”

Van een vrouw uit Maarssen (provincie Utrecht) wist hij ruim 50.000 euro af te troggelen. ,,Hij heeft schaamteloos misbruik gemaakt van de gevoelens die de slachtoffers voor hem hadden en het vertrouwen dat ze in hem stelden.” Volgens de rechtbank heeft hij de verliefde vrouwen emotioneel onder druk gezet. Hij heeft tegen een van hen gezegd dat hij ernstige medische problemen had en geld nodig had voor behandelingen.

Slachtoffer in grote psychische en financiële problemen

Tegen een slachtoffer heeft de verdachte zelfs voorgewend dat hij was overleden door zich in een contact met haar voor te doen als zijn vader. ,,Eén van de vrouwen is door het handelen van de man in grote psychische en financiële problemen gekomen. Het andere slachtoffer voelt zich, vooral in emotionele zin, gebruikt en verdachte heeft haar vertrouwen in zichzelf en haar eigen intuïtie geschaad.”

De vrouw uit Maarssen leerde hij 18 september 2018 kennen via datingsite Lexa. Hij gebruikte een valse naam en beweerde dat zijn moeder in het vastgoed zat en huisjes had op een vakantiepark. Hij stuurde foto’s van het huis van zijn ouders en zijn eigen woning. Het ging om huizen van totaal andere mensen, maar dat wist het slachtoffer niet. Een maand na het eerste contact zei hij dat advocaten van zijn ex-partner beslag op zijn bankrekeningen hadden gelegd. Hij vroeg haar of zij hem financieel kon helpen, omdat hij rekeningen moest betalen.

Had geld nodig voor behandeling kanker

Vanaf dat moment begon hij steeds vaker om geld te vragen. De vrouw trapte in zijn leugens. Ze hadden grote plannen en zouden gaan samenwonen. Later vertelde de verdachte dat hij kanker had en zou overlijden als hij geen dure behandelingen zou krijgen. Steeds sprak hij over een termijn waarop zij haar geld terug zou krijgen, maar dat gebeurde nooit. Uiteindelijk heeft zij aangifte gedaan. Zij stuurde foto’s van de man naar een agent. Hij bleek in het politiesysteem te zitten.

Twaalf maanden gevangenisstraf

De man heeft een flink strafblad en is ook al eerder veroordeeld voor oplichting. De verdachte is veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan drie jaar voorwaardelijk. Hij komt onder toezicht van de reclassering en moet meewerken aan behandeling. Een van de slachtoffers moet hij bijna 57.000 euro schadevergoeding betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu