Oplichters doen zich voor als Belastingdienst: 'U moet meteen betalen'

Foto: ANP XTRA

Veel bedrijven, voornamelijk in de agrarische sector, zijn de afgelopen maanden telefonisch benaderd door oplichters die zich voordoen als de Belastingdienst. Dat meldt de politie Oost-Nederland vandaag. Zij vertellen de ondernemer dat er nog omzetbelasting verschuldigd is en bovendien een boete.

De oplichters vertellen de ondernemer dat hij de belastingen én de boete direct moet overmaken. In dat geval, zo beloven de bedriegers, wordt de boete weer teruggestort. Als het slachtoffer betaalt, gaat het geld in werkelijkheid naar een zogenoemde geldezel. Dat is iemand die zijn rekening tegen betaling beschikbaar stelt voor criminele activiteiten.

Het is de politie opgevallen dat er overeenkomsten zijn in de werkwijze van de criminelen in verschillende zaken. Zo blijkt de beller veel correcte informatie heeft over het slachtoffer. Ook legt de beller rustig en duidelijk uit waarom hij belt, en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn als het slachtoffer niet betaalt. Vaak wordt dan ook gezegd dat een deurwaarder wordt ingeschakeld om de openstaande rekening alsnog te voldoen.

Phishing

Ook gaan er momenteel nog steeds phishingmails rond, waarbij de afzender zich voordoet als de Belastingdienst, zo blijkt uit een rondgang op Twitter. Ook hierbij wordt mensen gevraagd een openstaande schuld op een bankrekening te storten.

De politie benadrukt dat de Belastingdienst nooit telefonisch, per e-mail of via sms vraagt geld over te maken. Mensen die dit soort telefoontjes krijgen moeten meteen ophangen dan wel niet betalen, luidt het advies.

Nieuws

Meest gelezen

menu