Oplossing zonnepanelen vv Nieuw-Buinen smaakt naar meer

De leden van de vv Nieuw Buinen kunnen straks duurzaam voetballen. Foto: Huisman Media

De aanhouder wint. Voorzitter Siert van der Laan van Voetbalvereniging Nieuw-Buinen is erg blij dat zijn club binnenkort eindelijk kan starten met de aanleg van zonnepanelen op het clubhuis.

Altijd volhouden, zo omschrijft Van der Laan de werkwijze van zijn club. Hij verwacht weinig problemen op de e ledenvergadering, die zich nog over de oplossing moet uitspreken. En er zijn verschillende financiële zaken te regelen met iwell, het bedrijf dat de oplossing in de vorm van batterijen levert. Maar als alles meezit, kunnen de panelen er nog dit jaar liggen, verwacht Van der Laan.

Beperkte netwerkcapaciteit

Iwell levert batterijen die overdag de stroom opvangen zodat die ‘s avonds voor de verlichting van de velden gebruikt kan worden. Daarmee lossen die het probleem van de beperkte netwerkcapaciteit op. Netwerkbedrijf Enexis kan de stroom van 246 zonnepanelen niet kwijt.

Ook Statenlid Peter Zwiers (PvdA) sprong een gat in de lucht toen hij het goede nieuws hoorde. Hij spande zich in een oplossing te vinden voor het probleem en bracht het onder de aandacht van de Tweede Kamer.

Veel praten, maar geen oplossing

„Er zijn Kamervragen gesteld, er is heel lang en veel over gepraat, maar er kwam maar geen oplossing”, blikt Zwiers terug. „Nu blijkt dat marktpartijen wel met iets komen.” Dit smaakt naar meer, vindt Zwiers, want het probleem van de beperkte netwerkcapaciteit blijft voorlopig bestaan. „Marktpartijen kunnen dat dus samen met de provincie oplossen, wat in politiek Den Haag gewoon niet lukt.”

Zwiers complimenteert gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) voor de gekozen werkwijze. Stelpstra organiseerde een marktconsultatie toen het probleem maar niet werd opgelost. Het leidde tot 21 voorstellen, waar dat van iwell uiteindelijk als meest geschikte uit de bus kwam.

De oplossing met batterijen kost wel extra geld. „Hierover hebben we wel extra subsidies nodig”, erkent Van der Laan. Hij rekent echter op medewerking van diverse partijen, waaronder de provincie. De vv Nieuw-Buinen kreeg al een subsidie voor de panelen in het kader van de Stimulering Duurzame Energietransitie.

Gedeputeerde Stelpstra is ook blij met de gevonden oplossing. Hij laat onderzoeken of de oplossingen die de bedrijven bij de marktconsultatie aandroegen, ook van toepassing zijn bij andere problemen met de netcapaciteit.

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu