Klaagzang gemeente Aa en Hunze over te volle afvalcontainers schiet inwoners in verkeerde keelgat: 'Gewoon vaker ophalen!'

Ter illustratie Foto: Catrinus van der Veen

Een Facebookpost van de gemeente Aa en Hunze over te volle afvalcontainers leidde tot een flink aantal reacties van verbolgen inwoners; volgens hen zou de gemeente het afval vaker moeten ophalen in plaats van naar de inwoners te wijzen.

In het bericht verzoekt de gemeente inwoners om de containers minder vol aan de straat te zetten. ‘De chauffeurs van Suez zien steeds vaker dat containers te vol worden aangeleverd waardoor afval op straat terechtkomt. Een container moet gesloten worden aangeboden en mag niet meer dan 75 kilogram afval bevatten.’

Veel inwoners zijn niet gediend van de opmerking van de gemeente. Een greep uit de reacties: ‘Misschien kunnen we het overige afval dan wel bij gemeentehuis neerzetten’, schrijft Lars Koops. ‘Gewoon wat vaker komen ophalen! 1 keer in de maand is te weinig!’ reageert Annette Smit. ‘Is er iemand die de container eerst op een weegschaal zet voordat je hem aan de weg zet? 75 kilo hoe weet ik dat er teveel kilo’s inzitten?’ vraagt Johan Bekkering zich af.

Coronacrisis

Voor de gemeente Aa en Hanze komen de reacties niet als een verrassing. „Met afval doe je het eigenlijk nooit goed”, vertelt Jessica Huizinga, woordvoerder bij de gemeente Aa en Hunze. Wel erkent ze dat de coronacrisis tot meer afval leidt. „Je ziet dat het een landelijk probleem is. Omdat we door het coronavirus meer thuis zijn, hebben mensen ook meer afval.”

Volgens haar is het niet zo dat het afval minder vaak wordt opgehaald, zoals in de comments beweerd wordt. „Het is niet zo dat we ineens minder legen, dat is al jaren hetzelfde.”

De containers vaker legen is op korte termijn geen optie, zegt Huizinga. „We zijn hiervoor afhankelijk van afvalverwerker Suez. Als gemeente maken we afspraken voor een heel jaar. Bovendien kunnen ze dat ook niet bolwerken, omdat ze ook in andere gemeenten het afval ophalen.”

Extra container

Voor inwoners die toch kampen met een te volle container adviseert ze om afval beter te scheiden of een extra container bij de gemeente aan te vragen. „Er zijn ook heel veel mensen die geen last hebben van een te volle container. We zien ook vaak dat de grijze container wordt gebruikt voor dingen die er eigenlijk niet in horen. Zo belandt klusafval vaak in de container, terwijl dat eigenlijk naar het afvalbrengstation gebracht zou moeten worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu