Opnieuw kwakkeljaar voor Drentse zwembaden

Tabel is verder in de tekst volledig te zien

Na een goed voorjaar beleven de Drentse openluchtzwembaden een belabberde zomer. De hoop is gevestigd op een mooie nazomer voor een eindsprint.

Was vorig jaar al een matig jaar voor de buitenbaden, dit jaar is het niet veel beter gesteld met de bezoekersaantallen. Veel zwembaden moeten nog maar zien of ze het niveau van vorig jaar überhaupt kunnen evenaren. Van de twintig zwembaden die hun bezoekersaantallen opgaven heeft alleen zwembad De Slenken in De Wijk de cijfers van vorig jaar overtroffen. Er kwamen tot nu toe al 5000 zwemmers meer dan vorig jaar. Bij De Waterlelie in Zuidwolde evenaren ze op dit moment het bezoekersaantal van vorig jaar.

Concurrentie

De andere zwembaden dragen verschillende redenen aan voor het teruglopende bezoek. In Gieten heeft het zwembad last van concurrentie van de gratis recreatieplassen. In Dwingeloo speelt het grote aantal onbezette campingplaatsen het zwembad parten en in Nieuw-Buinen het afnemende enthousiasme bij de jeugd. ,,De jongeren komen steeds minder”, zegt Foppe Punter van de Buiner Streng. ,,Vroeger was het zwembad echt een hangplek. Dan spraken ze hier af en besloten ze wat ze de rest van de dag gingen doen. Nu doen ze dat via de app.”

Dieptepunt

Bij de Buiner Streng is sprake van een dieptepunt. ,,We zitten nu op zo’n 18.000 bezoekers. Het beroerdste seizoen tot nu toe. We mogen blij zijn als we de 20.000 halen”, aldus Punter. ,,Vorig jaar zaten we op 25.000, dat was al heel weinig.” Tot zes jaar geleden waren bezoekersaantallen van meer dan 50.000 gangbaar in Nieuw-Buinen.

Andere zwembaden hebben weliswaar ook minder bezoekers, maar van een dieptepunt is daar geen sprake. Alles wordt uit de kast gehaald om bezoekers naar het water te lokken. Opblaastoestellen op het water zoals een haai in Zweeloo en een spin bij de Kerkvlekken in Havelte moeten het zwemvertier afwisselender maken. De Zwoai organiseert het Valthermonds Kampioenschap Bommetje, terwijl Emmer-Compascuum het Drents Kampioenschap voor zijn rekening neemt. De Buiner Streng houdt disco en veel baden proberen bij de seizoensafsluiting hondenbezitters te verleiden door het bad open te stellen voor de viervoeters.

Eindsprint

Desondanks moeten de Drentse zwembaden wel een eindspurt inzetten om aan de bezoekersaantallen van vorig jaar te komen. Veel zwembaden denken dat in de laatste weken nog wel te halen. Er wordt collectief gehoopt op een mooie nazomer. Sommige zwembaden blijven langer open als september warme dagen met zich meebrengt.

Want het weer bepaalt nog altijd de bezoekersaantallen. En daar wordt tegenwoordig anders naar gekeken. ,,Mensen kijken steeds meer op hun telefoon voor ze besluiten iets te gaan doen”, zegt Ine Mesken van Zwembad Veenhuizen. ,,Als ze zien dat er code oranje voor het weer wordt afgekondigd komen ze niet meer, terwijl het best een goede zwemdag kan zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu