Opnieuw toiletten bij Grote Rietplas in Emmen, dit keer met cameratoezicht om vandalisme tegen te gaan

De donderdag geplaatste toiletunit met cameratoezicht aan de Grote Rietplas in Emmen. Foto: Gemeente Emmen

De gemeente Emmen heeft donderdag een toiletunit met daarbij camera’s geplaatst bij het Rietstrand van de Grote Rietplas. Eerder waren er ook toiletvoorzieningen, maar die werden meermaals door onverlaten gesloopt.

De gemeente vindt het belangrijk dat er toiletten zijn bij de Grote Rietplas. ,,Als mensen hun behoefte in het water doen, gaat dat ten koste van de kwaliteit van het zwemwater’’, zegt woordvoerster Marianne Tiemens.

Vorig jaar zomer zette de gemeente op dezelfde plek ook een toiletunit. Nadat meerdere keren vandalen de boel kort en klein hadden geslagen, werd de voorziening weer verwijderd.

Plaszuil in het water, dixi’s omver gegooid

Deze zomer werd een nieuwe poging ondernomen. Er werden dixi’s geplaatst, die bevestigd werden aan lantarenpalen. Ook kwam er een plaszuil. Het duurde maar even of de plaszuil lag in het water en de dixi’s waren omver gegooid. Moedeloos haalde de gemeente de boel weer weg.

De gemeente besloot daarop dat er een toiletunit moest komen met daarbij bewakingscamera’s. Donderdag werden de unit en de camera’s geplaatst, op dezelfde plek waar vorig jaar ook een unit stond. ,,We hadden dit graag wat eerder in het seizoen gedaan, maar het duurde enige tijd voordat alles geregeld en beschikbaar was’’, verklaart Tiemens.

‘Het liefst een permanente oplossing’

Fred Ottens, voorzitter van wijkvereniging Woonparc Sandur, hoopt dat de camera’s bij de unit vandalen ontmoedigt om weer de boel te vernielen. ,,Het liefst zien wij een permanente oplossing. Denk aan een horecavoorziening, met daarbij toiletten en douches. Of een stenen en vandalismebestendig gebouwtje met daarin alleen toiletten.’’ Volgens Ottens denkt de wijkvereniging Rietlanden er ook zo over. ,,Wij trekken samen op als het gaat om de Grote Rietplas.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu