Oppakken broodje door vrachtwagenchauffeur kost Smildeger leven

Duizend keer heeft hij thuis de beweging nagedaan: het oppakken van een broodje, dat dertig centimeter lager naast hem in de vrachtwagencabine lag. Maar hoe het kan dat hij die ochtend de file niet zag, kan hij niet terughalen in zijn geheugen.

De 31-jarige chauffeur uit Meppel heeft het er nog altijd zwaar mee dat hij op 21 september 2017 bij Kamperveen een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt, bleek donderdag bij de rechtbank in Zwolle.

Aanrijding kost man uit Smilde het leven

Doordat de man die ochtend op de N50 op een file inreed, kwam de automobilist voor hem, een 37-jarige man uit Smilde, om het leven. Zijn auto werd volgens een getuige in de file gelanceerd door de harde klap van de vrachtwagen. De man liep veel botbreuken op, waardoor een lichaamsader scheurde. Hij stierf aan het bloedverlies.

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag 240 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen de Meppeler. Volgens de officier van justitie heeft de chauffeur ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ gereden, waardoor het dodelijk ongeluk is ontstaan. Ook eiste ze twee jaar voorwaardelijke rijontzegging tegen de man. Omdat hij het nodig heeft voor zijn werk, vindt de aanklaagster het te ver gaan het echt af te pakken.

Botsing met snelheid van 70 kilometer per uur

Kort voor het ongeluk had hij een saucijzenbroodje gekocht bij een tankstation tussen Zwolle en Kampen. ,,Op het moment dat ik naast me keek om een broodje te pakken, zag ik opeens de achterkant van een auto voor me en kon ik niet meer voorkomen dat ik ertegenaan reed”, zei de Meppeler met horten en stoten.

Hij botste met een snelheid van zo’n 70 kilometer per uur tegen de auto van de Smildeger. Volgens andere automobilisten was sprake van filevorming: soms stond het verkeer stil en dan konden ze weer rijden met zo’n 40 a 50 kilometer per uur. Sommigen zagen de vrachtwagen hard aan komen rijden. ,,Dit gaat niet goed, die ziet de file niet”, zei een van hen later tegen de politie. Een aantal automobilisten week op tijd uit naar rechts, naar de vluchtstrook.

De auto van de Smildeger was juist wat uitgeweken naar links. Door de klap, schoot zijn auto 100 meter vooruit. In zijn de auto werd een spiegeltje met wit poeder gevonden. Uit bloedonderzoek bleek dat hij een hoge dosis speed in zijn bloed had. Mogelijk was dat van invloed geweest op zijn rijgedrag, zei de advocaat van de Meppeler. Volgens de aanklaagster was dat absoluut het geval.

De familie van het slachtoffer was ook bij de rechtszaak, maar legde geen slachtofferverklaring af. Ze wilden ook geen schadevergoeding. ,,De familie wil tegen de verdachte zeggen dat in deze zaak alleen maar verliezers zijn”, liet hun advocaat weten.

Uitspraak: 7 februari.   

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu