Oppositie Borger-Odoorn voelt zich gepasseerd bij nieuwbouw Esdal

Logo Esdal College.

De volledige oppositie van de gemeenteraad van Borger-Odoorn vindt dat het college een paar stappen heeft overgeslagen rond de nieuwbouw van het Esdal College in Borger. Dat lieten zij donderdagavond weten tijdens de algemene beschouwingen.

Eind september maakte wethouder Albert Trip en schooldirecteur Matthias Kooistra dat de nieuwe locatie voor de school definitief bij de brandweer in Borger-West zou komen. De school bevindt zich nu in een verouderd gebouw in het centrum en voldoet niet meer aan de moderne maatstaven.

Vooral Henk Zwiep (PvdA) voelde zich overvallen door dit nieuws. In juni had de PvdA nog vragen gesteld naar de laatste stand van zaken. ,, Het antwoord was dat de gemeente in gesprek was en dat het te vroeg was voor mededelingen. Dan verbaast het dat vlak na de start van het nieuwe schooljaar de mededeling wordt gedaan dat er nieuwbouw gaat plaatsvinden.”

De raad had hier eerst over geïnformeerd moeten worden vindt hij. De bouw kost de gemeente 125.000 euro per jaar en dat voor een periode van bijna 40 jaar (in totaal kost de nieuwbouw de gemeente vier miljoen euro). De raad maar ook inwoners hebben echter niet de tijd gehad hier op te reageren, vond hij. ,,De raad is als hoogste bestuursorgaan volledig buitenspel gezet. Hier had een afzonderlijk raadsbesluit moeten worden aangeboden. Nu lijkt het op achterkamertjespolitiek.”

Geen schoonheidsprijs

Zwiep kreeg bijval van de andere oppositiepartijen: GroenLinks, het CDA, Leefbaar Borger-Odoorn en de ChristenUnie. Van die laatste partij vond fractievoorzitter Erik Braam dat deze gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient. ,,Geen discussie in de raad, maar wel eerst in de media. Dat is niet de juiste volgorde.”

Wethouder Albert Trip wierp de term ‘achterkamertjespolitiek’ ver van zich. Hij wees er onder meer op dat de raad nog stukken heeft ontvangen in september over de voortgang. Bovendien beslist de raad in november over de bouw van het nieuwe Esdalpand. Toch beloofde Trip verbetering ,,Ik constateer dat er partijen ongelukkig zijn met het proces. Bij andere grote projecten, zoals het sportpark van Odoorn, zal ik hier meer rekening mee houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu