Oppositie Meppel wil nog kunnen schuiven met azc

Bij het gemeentehuis in Meppel werd gedemonstreerd

De oppositiepartijen in Meppel willen nog de keuze hebben uit meerdere locaties voor een asielzoekerscentrum. De coalitie lijkt vast te houden aan het weiland langs de Steenwijkerstraatweg. Een definitief besluit is met één week uitgesteld.

De oppositiepartijen in Meppel willen nog de keuze hebben uit meerdere locaties voor een asielzoekerscentrum. De coalitie lijkt vast te houden aan het weiland langs de Steenwijkerstraatweg. Een definitief besluit is met één week uitgesteld.

,,Uw eigen economisch belang gaat voor dat van de burgers van Meppel'', zei Jef Bolhuis donderdagavond tijdens de commissievergadering over het te bouwen azc. Hij woont in de woonschepenhaven De Bunskamp, vlakbij het weiland waar de gemeente een onderkomen wil laten bouwen voor zeshonderd asielzoekers. Volgens burgemeester en wethouders is dat de enige geschikte van vijf locaties die zijn onderzocht.

Bolhuis is boos, net als andere insprekers. Volgens hen is het weiland aan de Bremenbergweg, iets verder naar het zuidoosten, beter geschikt. Onder andere omdat de afstand tot bestaande woningen en bedrijven groter is en op die plek minder gevaarlijke verkeerssituaties zouden ontstaan.

Woningbouw
De gemeente heeft in de buurt van beide locaties in de toekomst woningbouw gepland, de Nieuwveense Landen. En die bouw gaat eerder in de richting van de Bremenbergweg dan de Steenwijkerstraatweg. Volgens het college kán een azc aan de Bremenbergweg van invloed zijn op de kavelverkoop.

,,Zouden nieuwe bewoners bang zijn voor een azc? En onze zorgen dan?'' Bij Bolhuis en de andere insprekers gaat het er moeilijk in dat de portemonnee van de gemeente belangrijker is dan die van de inwoners, die waardeverlies van hun woningen vrezen. De eigenaren van camping De Kikkerije en restaurant De 3 Kalkovens zitten er zwaar mee in hun maag. Een azc in de buurt van hun broodwinning kan wel?

Harde toezeggingen
De boodschap kwam over bij de oppositie. Sterk Meppel (SteM), D66, SP en GroenLinks deden verwoede pogingen om tot een raadsvoorstel te komen waarin ook nog de keuze voor de Bremenbergweg mogelijk is. Bovendien wilden ze harde toezeggingen van wethouder Gert Stam (ChristenUnie); dat het COA zich straks wel aan de gestelde voorwaarden van de raad heeft te houden. Ze kregen minder dan ze wilden.

SteM kondigde een amendement aan en kreeg in de discussie met verantwoordelijk wethouder Gert Stam (ChristenUnie) zelfs een voet tussen de deur.

De partij wilde weten waarom die nieuwbouw bij de Bremenbergweg richting een mogelijke azc-locatie gaat. ,,Die nieuwbouw vindt plaats zoals die plaats vindt. En omdat dat zo is, hebben we dat zo in de afweging meegenomen'', zei Stam. Elisabeth Bakkenes van SteM reageerde meteen: ,,Ik begrijp dat we dus een motie nodig hebben om die nieuwbouw in Nieuwveense Landen anders te sturen.''

Stam benadrukte nog dat het belang gemeente, ook het belang van de Meppeler gemeenschap is. ,, Er is sprake van een gemeenschappelijk belang. Dat is meer dan een financieel belang.''

Uitstel met één week
Na twijfels bij het CDA werd de vergadering van de gemeenteraad over het azc met één week uitgesteld naar de eerste week van februari. Het was toen inmiddels tien voor twaalf. Een latertje.

Laat je niet uitlokken
En de avond begon al ver voor de vergadering. ‘Laat je niet uitlokken door de politie', luidde 's middags nog een waarschuwing op de besloten Facebookpagina ‘Zeg Nee Tegen Het AZC Meppel'. In de avonduren voorafgaand aan de commissievergadering maakten de tientallen demonstranten weinig lawaai.

Bij het openen van de vergadering in de raadszaal werd nog heel even gezongen en geschreeuwd. ‘Geen Jihad in onze straat', ‘AZC, weg ermee' en ‘Hop, hop, hop, immigratiestop'. Juist de woorden van een handvol kritische insprekers werden hierdoor wat verstoord, maar al gauw kozen de meeste demonstranten voor een stoel in de hal van het gemeentehuis. En er was koffie.

Nieuws

Meest gelezen

menu