Oppositie neemt Leefbaar-wethouder onder vuur in raad Tynaarlo. Kraaijenbrink biedt excuses aan voor misser in dossier Zuidlaren

Wethouder René Kraaijenbrink (Leefbaar Tynaarlo) moest dinsdagavond de gemeenteraad zijn excuses aanbieden voor een mispeer in het dossier centrumplan Zuidlaren. De manier waarop hij dat deed was ‘niet oprecht’ vond de oppositie, die een motie van afkeuring indiende.

Wethouder Kraaijenbrink tijdens de digitale vergadering van de raad Tynaarlo

Wethouder Kraaijenbrink tijdens de digitale vergadering van de raad Tynaarlo

Die motie van VVD, PvdA en Gemeentebelangen kreeg steun van geen van de vijf coalitiepartijen Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA.

Jurryt Vellinga, fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo, noemde de motie aan het adres van zijn wethouder ‘totale onzin’. ,,Dit is precies waarom we zo lang vergaderen. Ik ben er wel klaar mee’’, zei Vellinga.

Klaas Kuipers (GroenLinks) viel hem bij. ,,Wat zijn we toch heerlijk aan het neuzelen.’’ Henny van den Born (ChristenUnie) zei ‘even gecheckt’ te hebben of hij ‘wel in dezelfde vergadering zat’. Hij kon de motie niet plaatsen na uitleg en excuses van Kraaijenbrink.

D66 gaf de aanzet tot de discussie.

Een half jaar na de deadline

Opdracht van de raad in december 2019 was om voor 1 mei 2020 de herinrichting van de openbare ruimte van het compacte centrumgebied in Zuidlaren met andere betrokkenen te onderzoeken en een plan op te stellen. Die opdracht is (bijna een half jaar na de deadline) nog niet afgerond, maar in een brief aan raadslid Herman van Os schreef het college vorige maand dat van het niet uitvoeren van de opdracht geen sprake was. Het college is juist volop bezig, maar de deadline 1 mei 2020 zou al tijdens de vergadering van december 2019 zijn geschrapt.

Dat is niet waar, stelde D66, dat dinsdagavond onder meer van wethouder Kraaijenbrink wilde weten wat hij gaat doen om zulke missers in de toekomst te voorkomen.

De woordvoerders van diverse fracties, thuis voor laptop en tablet, gingen er uitgebreid voor zitten.

‘In de papierversnipperaar’

Allereerst werd Van Os (D66) door de oppositie uitgedaagd om het agenderen van het onderwerp meer kracht bij te zetten.

Koos Dijkstra (PvdA) zei: ,,Wat verbindt D66 hier aan? Is het u alleen te doen om te horen hoe het beter kan?’’

Gezinus Pieters (VVD) ging een stap verder en zei: ,,Wat verbinden wij hier als gemeenteraad aan? Een opdracht [met deadline] komt onderin een laatje of wordt in de papierversnipperaar gegooid. En dan?’’

Van Os wilde ‘nog geen zwaar geschut’ inzetten. ,,Wat schieten mensen in Zuidlaren daar mee op?’’

Met een hoofdknik buiten het zicht van een camera

In zijn eerste uitleg probeerde de wethouder ‘recht te praten wat krom is’, meende de VVD. Vooral omdat Kraaijenbrink betoogde dat die deadline van 1 mei 2020 al tijdens de vergadering (met een hoofdknik buiten het zicht van een camera) was geschrapt. En niet alleen hij, maar ook zijn ambtenaren, de raadsleden en zelfs burgemeester Marcel Thijsen hadden scherper moeten zijn op hoe dit achteraf op papier was vastgelegd.

Dat Kraaijenbrink in zijn betoog een aantal keren de begrippen motie en amendement door elkaar haalde was ‘heel verwarrend voor de raad’, interrumpeerde Gezinus Pieters (VVD).

,,Sorry, sorry, ik ga het nu opschrijven’’, zei Kraaijenbrink na zijn eerstvolgende verspreking.

‘Daarvoor bied ik dan maar mijn excuses aan’

De deadline van 1 mei, herhaalde de wethouder, was buiten beeld geraakt en daar hadden meerdere mensen scherper op moeten zijn, inclusief hijzelf.

,,Mij bekruipt het gevoel dat de wethouder zegt dat het de schuld van de raad is’’, zei Roelof Nijenbanning (VVD), die wilde schorsen om te overleggen wat te doen en kwam uiteindelijk met de motie van afkeuring.

De excuses van Kraaijenbrink (,,Dit verdient niet schoonheidsprijs. Moet ik dan mijn excuses aanbieden? Ja, waarschijnlijk wel. De volgende keer moet dit beter. Daarvoor bied ik dan maar mijn excuses aan. Hoewel het aan eind van de vergadering [in december 2019] heel rommelig werd met die data.’’) waren niet oprecht, vond Hilde Kamminga (Gemeentebelangen). Haar fractie stemde in met de motie van afkeuring.

Evenals de PvdA. Koos Dijkstra zei: ,, Wij vinden dat de wethouder niet serieus aan deze opdracht werkt. De woorden die hij kiest en de manier waarop hij ons te woord staat... Wij hopen oprecht dat deze motie het redt.’’

Dat was niet het geval.

Van Os (D66) was tevreden met de excuses van Kraaijenbrink en zei de wethouder scherp te blijven volgen, evenals het CDA.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu