Oproep Veiligheidsregio Drenthe: blijf thuis, dit is bloedserieus. De zorg kan er niets meer bij hebben

Marco Out: ,,Ik hoop zo dat het rustig blijft oudejaarsnacht.'' Foto: Marcel Jurian de Jong

‘Het is oudejaarsdag, dit moet kunnen’, dat geldt niet dit jaar. Het coronavirus gaat volop rond, blijf dus thuis. Met deze oproep doet Marco Out, voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe en burgemeester van Assen, een laatste oproep aan de Drenten om de jaarwisseling in kleine huiselijke kring te vieren.

Een medewerker in de zorg heeft er nu acht nachtdiensten achter elkaar op zitten. Marco Out hoorde het voorbeeld deze week. „Er blijkt maar weer uit dat de mensen in de zorg echt op hun tandvlees lopen. Ze kunnen er niks bij hebben. Geen gewonden door vuurwerk en ook geen extra besmettingen met het coronavirus doordat te veel mensen bij elkaar komen.”

Ziekenhuizen zitten vol

De ziekenhuizen zijn volgestroomd. In de Drentse ziekenhuizen verblijven 33 corona-patiënten op de verpleegafdelingen, 11 op de afdelingen voor intensive care. Voor de drie noordelijke provincies samen liggen deze cijfers veel hoger: respectievelijk 230 en 70.

Daar komt bij dat het ziekteverzuim onder verplegend personeel erg hoog is, doordat medewerkers zijn besmet of doordat ze in quarantaine moeten. Ook verpleeghuizen kampen met grote aantallen besmettingen. De gezondheidszorg loopt kortom helemaal vast, maar: „We hebben nog steeds de indruk dat niet iedereen is doordrongen van de ernst hiervan, dus doen we deze oproep.” Ook commissaris van de koning Jetta Klijnsma sluit zich bij de oproep van Out aan.

Het is de dertiende jaarwisseling die Marco Out als burgemeester doormaakt. „Het is de eerste keer dat ik geen idee heb hoe oudejaarsavond zal verlopen. De gemeenten en de hulpdiensten zijn dus op alles voorbereid.”

Een vreugdevuur maken is altijd verboden, stelt Out, maar tijdens andere oudejaarsavonden wordt dit wel door de vingers gezien als er geen gevaarlijke situaties door ontstaan. Nu zal de brandweer een vreugdevuur direct uitmaken, als dat mogelijk is. „We kunnen niet overal tegelijk zijn.”

Schuiling komt met droge humor

De jaarwisseling verloopt dit jaar dus anders dan anders. Alle burgemeesters worstelen met de vraag hoe ze de inwoners ervan moeten overtuigen dat ze de oliebollen in zeer kleine kring moeten nuttigen. Outs collega Koen Schuiling van Groningen liet een filmpje van zichzelf maken waarin hij op droge wijze zijn boodschap overbrengt. Het ging viral op sociale media.

„Ik vind zijn onderkoelde humor leuk en ik denk dat Koen hiermee een andere doelgroep bereikt dan je op de traditionele wijze bereikt”, stelt Out. „Het gaat echter wel om een bloedserieuze boodschap, ik hoop wel dat dit ook bij de mensen overkomt.”

Burgemeester Out begint Nieuwjaarsdag altijd met het raadplegen van de nieuwsberichten op Teletekst. „Dan zie ik altijd welke collega in het land erg aan de beurt is geweest, met een grote brand of door grote ongelukken met vuurwerk. Ik hoop zo dat ik dit jaar op Teletekst kijk en zie dat er niks aan de hand is geweest.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu