Oproep artiesten: 'Draai nu muziek van eigen bodem'

Zanger Jannes. Eigen foto

Nederlandse artiesten roepen radiostations op juist nu muziek van eigen bodem te draaien. Daardoor gaan er meer Buma- en Sena-gelden naar de muzikanten en componisten. Door het cancelen van liveoptredens in clubs en op festivals vallen veel opbrengsten weg.

,,Het kost niets, alleen zendtijd, zoveel Nederlandse artiesten zouden ermee geholpen zijn”, zegt Pablo van de Poel. De zanger-gitarist en tekstschrijver van de band DeWolff is initiatiefnemer. Hij plaatste op Facebook een oproep die werd opgepakt door Buma Cultuur.

,,We hebben zijn initiatief opgetuigd. Zenders betalen Buma en Sena voor het gebruik van muziek. Daarbij maakt het qua afdracht niet uit of het een buitenlands dan wel een Nederlands nummer is. Waarom niet even wat minder muziek uit Engeland en Amerika en meer kijken naar onze eigen musici?”, stelt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, dat de belangen behartigt van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. Sena doet dat voor de uitvoerende artiesten.

Veel muzikanten zitten thuis, componeren of bedienen hun fans via livestreaming. ,,We waren net op tournee toen de crisis uitbrak”, vertelt Van de Poel. ,,In Tsjechië hebben we nog gespeeld, daarna werd Wenen een uur voor de start afgeblazen en gebeurde dat in Boedapest hetzelfde. We reden letterlijk achter de feiten aan. De tour hebben we naar het najaar verzet.”

Afzeggingen

Het ging hard met de afzeggingen. Van Grolloo tot Sardinië en Bilbao. Zaterdag zouden ze in De Effenaar (Eindhoven) spelen. In plaats daarvan werden ze gevraagd om vanuit De Muziekgieterij, een popcentrum in Maastricht, te livestreamen. ,,Mijn moeder, die daar kwam kijken, kwam met het idee: waarom doet de radio niet een duit in het zakje? Ik heb toen een oproep geplaatst en ontzettend veel goeie reacties gehoord van collegamuzikanten.”

De oproep is tweeledig: een financiële én een muzikale, zegt Van de Poel. ,,Er wordt zoveel gave muziek gemaakt. Bands als The Mauskovic Dance Band, Jungle by Night, Dawn Brothers, The Grand East, My Baby. Veel mensen hebben daar geen weet van. Ik kreeg reacties onder mijn oproep: ‘Nou, ik hoef echt niet de hele dag Marco Borsato op de radio, of nóg meer Miss Montreal’. Maar dat is alleen maar het bekende. Er zijn zoveel bands, zoveel goeie muziek. Het zou zo mooi zijn om dat te laten horen en meteen te helpen.”

Binnen

De leden van DeWolff zitten binnen. Ze komen op 18 april met een (online)release van een verzamelplaat. ,,Nummers van bandjes die in onze studio hebben gespeeld. Die dag wordt een soort livestream-festival, want die bandjes gaan dan twee nummers spelen. Allemaal vanuit hun eigen huis”, aldus Van de Poel. Hij is veel muziek aan het schrijven. ,,Soms wel twee nummers op een dag. Dat is het positieve: er is straks veel nieuw materiaal. We kunnen wel twee albums opnemen”.

Terug naar de actie. ,,Ons voordeel: we hebben niet veel uitgaven. De huur van onze studio, ons loon dat we tijdelijk omlaag kunnen brengen. Gelukkig is er die tegemoetkoming voor de zzp’ers. Daar moeten we wel gebruik van maken, ja”, aldus Van de Poel.

Helmink: ,,De bovenlaag redt zich misschien nog wel even, maar veel muzikanten hebben er nog een baantje bij en laat dat nou meestal in de horeca zijn, de sector die ook z’n gat ligt... Het zou mooi zijn als de zenders hun nek uitsteken. Als het lukt om in dertig landen op 180 stations You’ll Never Walk Alone te draaien, dan moet dit ook slagen, toch?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu