Oproep tot herrieschoppen in Hoogeveen, maar waarom? Burgemeester Loohuis vermoedt kopieergedrag

Agenten controleerden dinsdagavond in en rond winkelcentrum Grote Beer in de Hoogeveense wijk Krakeel Foto: André Weima

Al een paar avonden is het onrustig in en rond de Hoogeveense wijk Krakeel. Via sociale media en app-groepen worden jongeren opgeroepen om er herrie te schoppen. Grote vraag: waarom?

Wie in Krakeel rondvraagt wat er nou precies aan de hand is of wat de jongeren beweegt, komt niet tot een eenduidig beeld. Het gaat alle kanten op.

Wijkbewoners wijzen op de coronabeperkingen, de verveling, het kopiëren van onrust in Den Haag en Utrecht. Anderen wijzen op een recent ingrijpen bij een spontane ‘demonstratie voor de vrijheid’ in de wijk en een algehele boosheid en onvrede jegens politie en lokale overheid.

‘We staan er gekleurd op’

,,Ik weet het dit keer écht niet’’ verzucht een man die er al zo’n dertig jaar woont en velen kent. ,,Maar vervelend is het wel. We staan er gekleurd op’’

Na een onrustige maandagavond, wilden dinsdagavond tientallen jongeren bijeenkomen bij winkelcentrum Grote Beer in Krakeel. Ze gaven gehoor aan oproepen op sociale media en in app-groepen. De politie was op de hoogte en met diverse wagens aanwezig.

Burgemeester Karel Loohuis vaardigde dinsdagavond een noodbevel uit, dat hem ruimere bevoegdheden gaf om de openbare orde te kunnen handhaven. Hij zegt niet te weten wat de aanleiding of oorzaak is voor de onrust.

‘Onsamenhangend geheel’

,,Het is een onsamenhangend geheel van oproepen’’, weet Loohuis. ,,Daardoor ontstaan pop-up groepen die niets met elkaar te maken hebben, maar die het kennelijk leuk vinden om herrie te schoppen in Hoogeveen.’’

Volgens hem waren er in deze gemeente geen signalen of incidenten waar dit gedrag uit zou voortkomen. ,,We kunnen dit niet linken aan problematische groepen uit het verleden. Het lijkt op kopieergedrag van ongeregeldheden uit grote steden, zoals Den Haag en Utrecht.’’

De groepjes bestaan volgens de burgemeester uit een mix van minderjarigen en jong-volwassenen, afkomstig uit Hoogeveen. De vrees is echter dat zich ook jeugd van buiten de gemeente aansluit.

Emmen en Zwolle

,,We hebben oproepen gezien aan jongeren uit Emmen en Zwolle om ook naar Hoogeveen te komen. Dat was mede de reden om een noodbevel uit te vaardigen.’’

De onrust trekt ook veel kijkers. Loohuis: ,,We zien bijvoorbeeld vaders met kinderen. Die moeten dat niet doen. Blijf weg.’’

Minderjarig

De politie heeft dinsdagavond vier jongeren aangehouden. Drie van hen zijn minderjarig. Volgens woordvoerder Paul Heidanus beledigde een van hen een politieagent en staken de anderen (zwaar) vuurwerk af. ,,We anticiperen op wat er gebeurt en monitoren de situatie’’, zegt Heidanus.

De politie onderzoekt wie achter de oproepen zitten. Daarnaast proberen gemeente en politie via de jeugd- en wijkagent en het jongerenwerk de geest weer in de fles te krijgen door met jongeren (en hun ouders) te praten.

Nieuwe oproep

Een nieuwe oproep om Hoogeveen op een nader te bepalen locatie ‘op z’n kop te zetten’, die woensdag op sociale media circuleerde, noemt Loohuis ‘heel vervelend’. De gemeente is voorbereid op nieuwe trammelant.

,,Het maakt dat ik het noodbevel achter de hand moet houden. Hopelijk is het niet nodig en blijft het rustig. Mijn dringende verzoek aan een ieder: gebruik je gezond verstand en blijf thuis.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu