Opruimen drugsrommel Nijeveen: wie gaat dat betalen?

De drugswasserij in de omgebouwde manege bij Nijeveen. Foto DvhN

Het opruimen van alle chemicaliën na de drugsvangst in Nijeveen wordt ongetwijfeld een dure grap. Wie gaat dat betalen, vraagt de Statenfractie van Forum voor Democratie zich af.

De grootste cocaïnewasstraat ooit ontmanteld, zo werd de cocaïnewasserij genoemd die de politie anderhalve week geleden ontmantelde. Daarbij werden ook tienduizenden liters chemicaliën ontdekt. Dat spul moet onschadelijk worden gemaakt en Statenlid Thomas Blinde van FvD verwacht dat dit meer gaat kosten dan de bijna 25.000 euro die instanties en particulieren hiervoor als vergoeding kunnen krijgen van het ministerie van Justitie.

Tegenvaller

Vaak is het milieudienst RUD die dit moet oplossen en die loopt nu dus tegen een financiële tegenvaller aan, vooral als er in de komende tijd nog meer van dit drugsproducerende bedrijven worden gevonden. De RUD is eigendom van de provincie en de gemeenten.

Blinde constateert een waterbedeffect: Noord-Brabant heeft al langer problemen met drugslabs en dergelijke, maar daar treedt de politie hard op. Daardoor zouden drugshandelaren en -producenten hun activiteiten verplaatsen naar het dunbevolkte Noorden, dat tot voor kort weinig last had van drugscriminaliteit.

Eerder al trok de ChristenUnie aan de bel over de vondst van drugsafval van xtc-laboratoria in Drenthe.

Blinde wil weten of de provincie meer geld uittrekt voor het opruimen van de drugsrommel en of de provincie maatregelen neemt om het genoemde waterbedeffect te bestrijden.

Nieuws

Meest gelezen

menu