'Opvang vluchtelingen is echt niet tijdelijk'

Een groot aantal van de vluchtelingen die nu hier komen, zal blijven, zegt Tamar de Waal. Dus laat die stoere taal maar varen.

FOTO ARCHIEF DVHN/ANP

FOTO ARCHIEF DVHN/ANP ANP

Tamar de Waal citeert de Amerikaanse komiek en oud-presentator van The Daily Show Jon Stewart: ‘Als je je principes opgeeft zodra ze op de proef worden gesteld, had je geen principes, maar hobby’s.’ Goede quote, zegt politiek filosoof Tamar de Waal (28) als het gaat om hoe de Nederlandse politiek het vluchtelingenverdrag uit 1951 terzijde probeert te schuiven. Sobere opvang voor de vluchtelingen die nu hier naartoe komen en de indruk wordt ook nog gewekt dat die opvang tijdelijk is.

,,Zelfs respectabele middenpartijen zeggen dat we uit dat verdrag moeten, ze hebben het ook vaak over een ‘oud verdrag’. Onze grondwet is van 1848, maar daarvan zeggen ze ook niet dat die te oud is. Het onderscheid tussen onze politieke grondbeginselen en de retoriek is verbazingwekkend. Maar ik weet dat een groot aantal van deze vluchtelingen straks een heel sterk verblijfsrecht heeft en over vijf jaar nog steeds in Nederland is. De realiteit is dat de situatie in onder andere Syrië dan waarschijnlijk niet veilig genoeg is om mensen terug te sturen. Dan heb je ze slechter opgevangen en de indruk gewekt dat ze weer weggaan en dan blijven ze toch.”

Nog slechtere start

Het Nederlandse beleid werkt de integratie van erkende vluchtelingen al tegen, stelt De Waal, die is gespecialiseerd in migratie en inburgering. En deze nieuwe, grote groep krijgt nu een nog slechtere start.

Ze stelt onomwonden dat Nederland de integratie zelfs tegenhoudt. ,,Ik heb twee specifieke punten. Hoe we asielzoekers laten wachten en hoe we vluchtelingen inburgeren Het Nederlandse systeem van integratie heeft deze achtereenvolgende fases: eerst vaststellen dat iemand vluchteling is, dan huisvesting, dan taal, dan werk.

Tegen de tijd dat iemand mag beginnen, is hij zo een paar jaar hier. In de discussie over vluchtelingen gaat het momenteel alleen maar over aantallen mensen die we gaan toelaten. Maar we moeten veel meer kijken hóe we asielzoekers en erkende vluchtelingen opvangen, de groep van wie we zeggen dat ze recht hebben op humanitaire hulp.

Schadelijk

Dat beleid is niet goed, en dat wisten we al voor de huidige vluchtelingencrisis. Dat asielzoekers niets mogen doen terwijl ze wachten op hun status, is schadelijk voor hun gezondheid, hun gevoel van eigenwaarde, hun motivatie om initiatieven te nemen en de taal te leren. Het leidt tot hospitalisatie, ze worden zo afhankelijk van instituties en kunnen niet meer goed participeren.”

,,Helaas heeft staatssecretaris Dijkhoff vorige week asielzoekers een brief gestuurd waarin staat dat de procedures ook langer dan ooit gaan duren. Er moet iets veranderen. Geef asielzoekers meer dagbesteding, geef ze taalonderwijs, laat ze werken, zelfs als een deel geen status krijgt en weer weggaat. Maar dat mag niet, er zit geen schot in.”

Over inburgering zegt De Waal: ,,Uit de cijfers van de vluchtelingen die hier in 2013 zijn erkend, blijkt dat rond de 17 procent is ingeburgerd. Dat weten we nu pas omdat de overheid niet tussendoor checkt hoe het gaat. Die eerste uitslagen zijn heel laag en onwenselijk. En ik voorspel hierbij dat dat straks onder de Syrische vluchtelingen, onder het huidige beleid, niet anders zal zijn. De overheid doet steeds minder om inburgering mogelijk te maken. Ik vind inburgering heel belangrijk en het is goed om dat te verplichten. Maar dan is het wel het eerlijkst om het ook aan te bieden. Dat doen we toch ook met onze kinderen? Er is leerplicht, maar er zijn ook scholen.”

Tamar de Waal houdt vandaag een college in Felix Meritis. Ze schreef ook de Jaarthematekst voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu