Opvolger Moorlag bij Alescon: Van PvdA geen telefoontje gehad

Anneke Waanders, plaatsvervangend directeur van werkvoorzieningsschap Alescon, had gedacht dat het PvdA-bestuur of diens onderzoekscommissie wel contact op zou nemen.

,,Maar niets van dat alles. En daar verbaas ik me toch wel een beetje over’’, zegt Waanders, plaatsvervanger van de naar Den Haag vertrokken William Moorlag (PvdA).

Op korte termijn maakt ze zelf plaats voor de nieuwe directeur, maar Waanders werkt als manager financiële controle al een aantal jaren bij het Drentse schap. En ze kent de details van de totstandkoming van het veelbesproken uitzendbureau AwerC-Flex.

Juist daarom had ze gedacht dat de criticasters - de Jonge Socialisten, het PvdA-bestuur - in de voorbije dagen en weken wel ‘even contact zouden opnemen’.

,,Om ook eens onze kant van het verhaal te horen’’, zegt Waanders. ,,Ze baseren zich hopelijk niet alleen maar op het verhaal van de vakbondsbestuurder en de uitspraak van die ene rechter. Want in die rechtszaak zijn wat ons betreft niet alle feiten goed op tafel gekomen. Niet voor niets gaan we in beroep tegen de uitspraak dat de betaling van medewerkers volgens de uitzend-cao niet correct zou zijn.’’

Hoe zat het ook alweer?

William Moorlag ligt onder vuur, omdat hij tussen 2015 en 2017 directeur was bij Alescon en op dat moment al meerdere jaren mensen aan het werk waren via uitzendbureau AwerC. Tegen een andere (lees: mindere) cao. In samenspraak met de zes gemeenten Assen, Aa en Hunze, Tynaarlo, De Wolden, Midden-Drenthe en Hoogeveen richtte Alescon in 2011 AwerC op met als doel: wachtlijsten van mensen met een ‘indicatie sociale werkplaats’ wegwerken.

Ze zagen (en zien, ook de besturende wethouders) er een oplossing in voor het beleid van het Rijk, mede bedacht en voortgezet door de PvdA. In het kort: minder geld en de sociale werkplaats op slot.

Een nieuwe vakbondsbestuurder bij FNV ging vorig jaar de strijd aan, zette de PvdA onder druk toen Moorlag op een verkiesbare plaats kwam en haalde via de rechter haar gelijk.

Advies over Moorlags positie

De PvdA heeft besloten dat een commissie bestaande uit oud-Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl, voorzitter van Jeugdzorg Nederland Hans Spigt en oud-wethouder Thea van der Veen van de gemeente Menterwolde en Delfzijl moet adviseren over Moorlags positie.

Volgens Waanders kan ook dát niet zonder op z’n minst een telefoontje naar Alescon.

,,Nogmaals, wij zijn nog steeds van mening dat die constructie zoals het wordt genoemd rechtmatig is. Maar de eigen partij serveert Moorlag keihard af. Dan denk ik, o, o, o, jongens, jongens, jongens. Ik heb kinderen en als die ruzie hebben, wil ik altijd beide kanten van het verhaal horen.’’

Nieuws

menu