Orvelter schaapherder rijdt vanaf nu duurzaam de heide over

Herder Neils Tiktak met zijn gloednieuwe Polaris. Foto: Marcel Jurian de Jong

Herder Neils Tiktak van de Orvelter schaapskudde rijdt vanaf vandaag duurzaam en verantwoord over de Drentse hei.

De herder nam woensdagmiddag officieel de Polaris in gebruik, een klein elektrisch voertuig. De Stichting Schaapskudde Westerbork, waar de Orvelter kudde onder valt, nam het initiatief voor de aanschaf.

‘Niet echt representatief’

,,Je moet regelmatig de hei op, soms met een aanhanger vol hekken of bakken water. Dat deed de herder altijd met zijn eigen fourwheeldrive, maar die heeft behoorlijk te lijden op het wilde terrein. Bovendien is het niet echt representatief: als beheerder mag je er met de auto komen, maar voor wandelaars geldt dat niet. Je zag regelmatig mensen denken: ‘wat doet die auto daar?’ en dat is ook logisch”, zegt voorzitter Eddy Wijnsma van Stichting Schaapskudde Westerbork.

De Stichting klopte aan bij de Rabobank, de Lions Club en de Stichting Vrienden van de Schaapskudde en wist het voor de Polaris benodigde bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Eisen

Het elektrische voertuig moet wel aan een paar eisen voldoen. ,,De wagen moet wel wat kunnen trekken met een aanhanger. Het is nu niet voor te stellen, maar afgelopen januari was het zeik- en zeiknat op de hei. Je hebt dus een fourwheeldrive nodig om goed te kunnen manoeuvreren”, vertelt Wijnsma.

Bij De Vries in Beilen werd uiteindelijk de ideale auto gevonden. ,,De Polaris is een soort golfkar met laadbak, zodat je dingen achterop kan gooien”, zegt Wijnsma.

De Orvelter schaapskudde omvat ruim 600 schapen, waarvan 177 lammetjes die dit jaar zijn geboren. De schapen beheren gebieden rondom Westerbork en Orvelte, waaronder het Reijntjesbos en -veld.

Nieuws

Meest gelezen

menu