Otters doen het goed in De Onlanden

Goed nieuws uit natuurgebied De Onlanden in de kop van Drenthe. Het aantal otters is in 2018 toegenomen en geen exemplaar is doodgereden.

De stichting Natuurbelang De Onlanden meldt in haar rapport over 2018 dat in het natuurgebied ten zuidwesten van Groningen minstens drie volwassen mannetjes en zeven volgroeide vrouwtjes verblijven.

Er werden afgelopen jaar minstens twaalf jongen geboren. Een opvallend hoog aantal, concludeert de stichting.

Vol

,,Je zou denken dat gebied nu wel vol is met otters. Blijkbaar niet”, zegt secretaris Wim van Boekel van de stichting Natuurbelang De Onlanden, die het rapport schreef.

Hij is vooral blij dat er vorig jaar geen otters rondom De Onlanden zijn doodgereden. ,,In 2017 kwamen er nog acht om in het verkeer. Onder meer op de A7 bij Leek, bij het Martini Ziekenhuis in Groningen en bij Roden.”

Wel vonden jonge otters de dood in fuiken van muskusratvangers. In de fuiken zaten weliswaar een zogeheten otterring met diameter van negen centimeter, maar die bleken te groot om de jonge dieren tegen te houden.

Waterschap Noorderzijlvest gaat daarom alle fuiken in de omgeving van De Onlanden voorzien van een ring met een diameter van 7 centimeter.

Wildcamera’s en dna-onderzoek

De stichting baseert zich bij het tellen van de otters op wildcamera’s en dna-onderzoek. Die geven geen compleet beeld van de otterpopulatie, want niet alle dieren zijn op camerabeelden goed te onderscheiden.

Bovendien komt het DNA uit de ontlasting van de otter en van de verzamelde uitwerpselen, spraints genaamd, levert slechts 40 procent een bruikbaar DNA-profiel op.

Dat betekent dat er meer vrouwtjes en jongen in het gebied kunnen voorkomen. Zo verscheen voor de wildcamera een vrouwtje met vier jongen. Dat is volgens Wim van Boekel uitzonderlijk.

Dominant mannetje

Opmerkelijk is ook dat een dominant mannetje al jaren de baas is in De Onlanden. Hij verdrijft andere mannetjes uit het gebied. Zeker twee zijn er afgelopen jaar waargenomen. Zij moeten op zoek naar een ander territorium.

De otterfamilie groeit ook in heel Drenthe. DNA-onderzoek van de Wageningen Universiteit leverde 32 exemplaren, in 2017 waren dat er 22. Ze zijn onder meer ook in het Drentsche A-gebied gesignaleerd en in het Fochteloërveen.

In Groningen blijft de toename uit. Er werd op basis van DNA-onderzoek slechts één otter gevonden. Dat zijn er ongetwijfeld meer, omdat in deze provincie een gebrek is aan waarnemers en verzamelaars van spraints. In het Westerkwartier leven waarschijnlijk meerdere otters.

Nieuws

menu