Oud-CDA-Kamerlid Jan Mastwijk uit Hoogeveen staat op punt lidmaatschap CDA op te zeggen vanwege fluistercampagne tegen Omtzigt. 'Als er geen ruimte is voor mensen als Pieter Omtzigt, dan vertrek ik'

Jan Mastwijk uit Hoogeveen waarschuwt zijn partij CDA waar hij acht jaar voor in de Tweede Kamer zat. ,,Ik ben geen wegloper. Maar als er geen ruimte is voor mensen als Pieter Omtzigt, dan vertrek ik wel.”

CDA-kamerlid Jan Mastwijk tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in 2009.

CDA-kamerlid Jan Mastwijk tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in 2009. Foto: Koen Suyk

Op Twitter schrijft u dat u vanwege de vermoede fluistercampagne tegen Pieter Omtzigt overweegt om uw lidmaatschap op te zeggen?

,,Ik zit er eigenlijk te ver af om het goed te doorgronden. Ik weet dus ook niet of deze artikelen in HP de Tijd (waarin gewag wordt gemaakt van een fluistercampagne tegen Omtzigt, red.) berusten op feiten of op roddel en achterklap. Dat zal uiteindelijk wel blijken. Het punt dat ik wil maken met mijn tweet is dat ik mijn volgers bij het CDA wil waarschuwen: pas nou op wat je doet. We hebben als partij geen goede verkiezing gedraaid, met dit soort akkefietjes... Kijk, ik ben van nature geen wegloper en al sinds 1987 lid van het CDA.”

En nu overweegt u als oud-Tweede Kamerlid van het CDA het lidmaatschap op te zeggen.

,,Ik sluit het niet uit. Overwegen is iets anders. Er ligt een verschil van zwaarte in.”

U schrijft ‘Het CDA staat op het punt nogal wat leden te verliezen. En een van hen ben ik’. Dan overweegt U het toch?

,,Het is een waarschuwende vinger. Zo van: pas op. Ik heb geen conceptbrief klaarliggen ofzo. Ik ben ook wel van hoor en wederhoor. Ik zal nooit het lidmaatschap opzeggen op basis van een artikel in een krant of tijdschrift. Kijk, ik ben benieuwd wat er intern nou is gebeurd. Als het nou zo is dat er pogingen zijn gedaan om Omtzigt binnenboord te houden omdat hij een stemmenkanon is, maar dat er ook mensen zijn die hem liever zien gaan, dan is de tweedeling daar. De boodschap in mijn tweet is van waarschuwende aard. Ik zeg dit niet zo maar. Ik ben geen wegloper, maar als er geen ruimte is voor een Pieter Omtzigt, die aandacht heeft voor de zwakkeren in onze samenleving, dan vertrek ik wel.”

Wat is dat toch dat zo’n parlementaire pitbull als Omtzigt zo lijkt te worden afgeserveerd?

,,Pieter kwam in 2002 tegelijk met mij in de Tweede Kamer. Toen liet hij zich al zien als iemand die het opnam voor de zwakkeren. Hij was toen volop bezig met de Dexia-affaire waar hij het opnam voor de mensen die in financiële problemen kwamen. Ja, hij is een echte pitbull die het opneemt voor de kleine man. Als het zo is dat mijn partij zich tegen hem keert, hem te veel ziet als een lastpak, dan zou ik dat zeer... Kijk, ik zit er te ver vanaf. Ik heb mijn vrees geuit op Twitter omdat het CDA mij aan het hart gaat.”

In NRC Handelsblad is geschreven dat CDA-ministers notulen van de ministerraad geheim wilden verklaren omdat daar wordt gesproken over ‘het probleem Omtzigt’. Hier schuurt het coalitiebelang enorm met een kritisch Kamerlid toch?

,,Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat. Wopke Hoekstra staat niet te trappelen om regeringsdeelname en dat lijkt mij een gezond standpunt. Ik zie het CDA nog steeds als de spelverdeler op het maatschappelijk middenveld. Maar de partij is wel aan het verrechtsen. De vraag is: passen mensen als Omtzigt daar wel tussen? Is er wel plaats voor Pieter Omtzigt? Het is het beste om antwoorden te krijgen op die vragen tijdens het eerstvolgende congres. In de CDA-top zullen ze ook de NRC en HP de Tijd lezen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu