Oud-Hoogeveners Frank en Florence Maail in Singapore: 'Buiten is een mondmasker verplicht. Zelfs met 31 graden en 80 procent luchtvochtigheid'

Frank en Florence Maail met hun zoontje Jaxon wonen in Singapore. Foto: FION BOON

Een paar weken terug werd Singapore geroemd voor haar aanpak van covid-19. Het land leek het virus onder controle te hebben. Maar het aantal besmettingen is ineens hard gestegen, voornamelijk onder arbeidsmigranten. Alhoewel oud-Hoogeveners Frank Maail en Florence Maail-Maelissa bijna 5 jaar geleden naar Singapore emigreerden, vallen zij niet onder de bedoelde groep.

De beroepsbevolking in Singapore bestaat voor zo’n 30 procent uit arbeidsmigranten. Veelal uit Aziatische landen als India en Bangladesh. Zij worden gehuisvest in slaapzalen, waarvan vele nu gesloten zijn.

„Er wordt hier grondig getest vooral binnen de ‘foreign workers compounds’. Er heeft hier een grote reeks van besmettingen plaats gevonden en is eigenlijk nog steeds gaande. Het overgrote deel, 98 procent, gaat het om milde gevallen. Singapore heeft nu 16 doden wat in het grote geheel meevalt”, vertelt Frank Maail over de situatie.

Na een wereldreis hebben Frank en zijn vrouw Florence gekozen voor de miljoenenstad Singapore. Florence: „Frank werkt voor een start-up en ik werk voor Madame Tussauds.”

Het nieuws rondom het virus barstte in hun nieuwe woonplaats in januari tijdens het Chinees nieuwjaar los „Desinfectiemiddelen en maskers waren uitverkocht, waardoor mijn schoonouders maskers, zeep en antibacteriële middelen naar ons op hebben gestuurd."

,,Gelukkig handelde de overheid snel en werden er aan alle inwoners gratis herbruikbare maskers en desinfectiegel uitgedeeld. Singapore was, na China, het land met de meeste besmettingen, maar dit hadden ze snel onder controle en van nummer 2 daalde Singapore naar nummer 28, toen het virus zich in de EU en US verspreidde.”

Spookstad

Inmiddels staat de republiek Singapore op plek 29 met nog geen 19.000 besmettingen op een inwonertal van 5,6 miljoen. Ook daar nemen de autoriteiten maatregelen, in Singapore was dat een gedeeltelijke lockdown.

Die werd bij de tweede coronagolf door premier Lee Hsien Loong met vier weken verlengd. Niet-essentiële bedrijven en scholen blijven sowieso tot 1 juni gesloten. De miljoenenstad is een spookstad geworden.

Vanwege haar werk moesten Florence vroeg handelen. „We ontvingen veel tourgroepen uit Wuhan. Sinds 7 april is Singapore in lockdown en dat betekent dat wij niet meer naar kantoor mogen en alleen naar buiten mogen voor essentiële zaken.''

,,Bij elk winkelcentrum en alle gebouwen staan infraroodcamera’s waarmee ze je temperatuur meten. Dagelijks ontvangen we Whatsapp-berichten van de overheid die ons informeert over de nieuwe besmettingen en waar deze mensen zijn geweest in de laatste 48 uur.”

Big Brother

Verder wordt een ap gebruikt: TraceTogether. Frank: „Je kunt er voor kiezen om de app te downloaden dat is vrijwillig. Die heb ik ook gedownload, omdat ik dan geïnformeerd wordt wanneer ik op een plek ben geweest waar een besmetting was.”

„Als jij bij degene in de buurt bent geweest, dan word je getraceerd om te checken of je niet geïnfecteerd bent. Ja, ja, Big Brother is watching you!''

,,Wat ook grappig is, dat elke keer wanneer de minister-president een persconferentie houdt, iedereen naar de supermarkt rent om deze leeg te kopen. Hij doet dit vrij vaak, dus ik denk dat er heel wat mensen vooruit kunnen tot 2030”, zegt Florence lachend.

Frank: „Vanavond (maandagavond, red.) is er een persconferentie van de premier dus we zullen zien wat het wordt.”

‘Boete-stad’

Singapore staat ook wel bekend als ‘boete-stad’: de autoriteiten zijn dol op boetes uitgeven, dus het merendeel van de bevolking volgt netjes de regels. Mocht je de regels toch overtreden, dan riskeer je een fikse boete en/of gevangenisstraf.

Florence : „En voor buitenlanders, zoals wij, betekent het dat de overheid je verblijfsvergunning kan intrekken. Mondmaskers zijn verplicht, je mag alleen met je huishouden in contact zijn en als je naar de winkel gaat, hangt overal aangegeven waar je anderhalve meter van elkaar vandaan moet staan.''

,,Sommige drukke markten mag je alleen op bepaalde dagen bezoeken, afhankelijk van je ID-nummer. Alle speeltuinen, parken en zelfs bankjes zijn afgezet met rood/wit lint. Dus als we naar buiten willen, lopen we met een masker op met een luchtvochtigheid van 80 procent en gemiddeld 31 graden.”

Gelukkig gaat het goed met Florence, echtgenoot Frank en hun zoontje Jaxon die op 2 april 1 jaar werd. Het echtpaar werkt vanuit huis en probeert het positief te benaderen. „Want nu hebben we meer tijd om met elkaar door te brengen! Voor iedereen daar, we hopen dat Nederland de situatie snel onder controle krijgt, want het is een rotvirus waarbij je onverwacht heel snel heel ziek kan worden. Dus stay safe en healthy!”

Nieuws

Meest gelezen

menu