Oud-Staphorster in Malawi aangeklaagd voor seksueel misbruik

Oud-Staphorster, voormalig leerkracht van de Prins Mauritsschool in het dorp en oud-SGP-bestuurder Wim A. (49) is in Malawi aangeklaagd voor seksueel misbruik van studenten en medewerkers.

Een foto uit het archief van de oud-inwoner van Staphorst.

Een foto uit het archief van de oud-inwoner van Staphorst.

A. was financieel directeur van de christelijke organisatie Timotheos in het Afrikaanse land.

Televisieprogramma Zembla zegt dat A. officieel wordt aangeklaagd. In april meldde de Meppeler Courant dat de oud-Staphorster was beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag en door Timotheos op non-actief was gesteld. Justitie in het Afrikaanse land startte een onderzoek dat blijkbaar voldoende grond biedt voor een aanklacht.

Machtspositie

Negen personen hebben volgens Zembla aangifte van misbruik gedaan tegen A. Het gaat om personen tussen de 22 en 40 jaar. A. zou zijn machtspositie hebben misbruikt in ruil voor seks. Het misbruik zou volgens Zembla hebben plaatsgevonden tussen 2018 en april 2020.

In die maand werd de oud-Staphorster gearresteerd en is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. Als de beschuldigingen bij de rechter hard worden gemaakt, riskeert A. een lange celstraf.

Bekend

A. is zeer bekend in de Staphorster gemeenschap. Hij was jarenlang leerkracht op de Mauritsschool en SGP-bestuurder van de lokale kiesvereniging Oude Paden. Ook kwam hij tweejaarlijks terug naar de gemeenschap om lezingen te geven en fondsen te werven.

Hij stond dan ook regelmatig in deze krant. Directeur Koppelman van de Prins Mauritsschool zegt het nieuws over A. zeer te betreuren. Verder wil en kan hij er weinig over zeggen. De zaak ligt immers onder de rechter. A. werkte er ver voor zijn tijd.

Timotheos heeft door het reformatorische karakter een breed draagvlak in de Staphorster gemeenschap. Een lokale werkgroep houdt jaarlijks verschillende activiteiten om geld in te zamelen voor het werk in Malawi. Dat werk gaat overigens gewoon door. Regelmatig gaan er ook jongeren vanuit Staphorst naar het Afrikaanse land voor een werkvakantie.

Verklaring

In een verklaring die A volgens Zembla aflegde voor de politie, en die in handen is van het onderzoeksprogramma, bevestigt hij seksuele handelingen te hebben verricht bij twee vermeende slachtoffers. Hij ontkent echter dat hij dwang gebruikte. Van seksueel misbruik zou dan ook geen sprake zijn.

Een woordvoerder van de Nederlandse stichting zei in april al dat de organisatie verslagen en ontredderd is. De voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Stichting Timotheos, predikant Dirk Heemskerk uit Uddel, laat bij Zembla weten het ‘heel verdrietig’ te vinden dat het tv-programma aandacht aan de kwestie besteedt, "omdat de zaak nog bij de rechter ligt en er ook sprake is van heel veel valse beschuldigingen en van corruptie". Dat zei hij in april ook al in de Meppeler Courant.

Onder druk gezet

De vermeende slachtoffers zouden volgens Heemskerk onder druk zijn gezet en betaald om A. zwart te maken. Als financieel directeur beheerde hij het geld van Timotheos, een kwetsbare positie, zeker als je mensen en projecten moet afwijzen. Het document waarin A. seksuele handelingen toegeeft, is volgens de predikant onder dwang tot stand gekomen en nietig verklaard. De advocaat van de slachtoffers ontkent bij Zembla ten stelligste dat de verklaring vernietigd is.

A. werkte elf jaar als financiële man voor Timotheos in Malawi. Daarvoor zat hij er twee jaar voor een andere christelijke ontwikkelingsorganisatie, Stéphanos. Kinderen en volwassenen in Malawi Gods Woord brengen door het geloof heel praktisch handen en voeten te geven en zo mensen te helpen overleven én aan hun toekomst te werken, dat was het fundament van alle werkzaamheden die W.A. en Timotheos Foundation doen. De oud-Staphorster had samen met een Malawische collega de leiding over 170 medewerkers.

Grote organisatie

Van niks bouwde hij mee aan een organisatie die 1200 weeskinderen en 500 scholieren op zes locaties in het straatarme land structureel voedsel verstrekt. De kinderen krijgen ook onderwijs, zodat ze aan hun toekomst werken. Ook is er een landbouwproject.

De projecten breiden zich nog altijd uit. A. wordt alom geroemd door zijn kennis en kunde. Drie van de zeven bestuursleden van de Nederlandse stichting zijn volgens Zembla teruggetreden, omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de zaak van A. wordt aangepakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu